En ny studie visar hur länge corona smittar
En ny studie visar hur länge corona smittar - Foto: Johan Nilsson / TT / Fredrik Sandberg / TT

Ny studie: Så länge smittar corona

En ny studie visar att coronaviruset kanske inte smittar lika länge som man tidigare trott. Enligt studien bör man kunna skriva ut patienter som fortfarande uppvisar symtom.


En ny studie från Singapore visar nu att coronaviruset kanske inte smittar under lika lång period som man tidigare trott.  

Enligt studien är viruset inte längre smittsamt elva dagar efter insjuknande.

Enligt en ny studie smittar coronaviruset bara i elva dagar. Bildkälla: Fredrik Sandberg / TT

I studien ingår än så länge bara 73 patienter och forskarna bakom säger att man bör göra fler tester. Men trots det säger en av läkarna bakom studien att den är mycket trovärdig och att man högst sannolikt kommer fortsätta få liknande resultat, skriver Mirror. 

Kan skriva ut patienter tidigare 

Med den här nya informationen menar forskarna bakom studien att man skulle kunna skriva ut coronapatienter betydligt tidigare och på så sätt göra plats för att ta emot nya patienter. 

Just nu är det många sjukhus i världen som kräver att coronapatienter tar två negativa test innan man skrivs ut. Men enligt forskarna så kan testen plocka upp viruspartiklar som inte längre är smittsamma. 

Enligt studien kan test plocka upp viruspartiklar som inte längre är smittsamma. Bildkälla: Johan Nilsson / TT

Enligt studien kan viruset vara smittsamt ungefär två dagar innan en patient uppvisar symtom, och sedan kan viruset vara smittsamt i sju till tio dagar efter att symtomen visat sig. 

Tidigare har WHO sagt att inkubationstiden för coronaviruset är 14 dagar, skriver Mirror

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!