Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya Zeeland helt fritt från corona – lyfter restriktionerna

- 08/06/2020, 12:03

På ön finns nu inga aktiva fall av covid-19 och alla restriktioner utom stängda gränser kommer att lyftas redan imorgon.

Nya Zeeland är nu helt fritt från coronaviruset och har inga aktiva fall av covid-19 sedan viruset kom till ön i slutet av februari. 

Landets premiärminister Jacinda Ardern bekräftar nu att samtliga restriktioner, med undantag för stängda gränser, kommer att hävas på tisdag, skriver Mirror. 

Jacinda Ardern
Alla restriktioner på Nya Zeeland kommer hävas. Bildkälla: NZ HERALD/ TT

Landet kommer nu att dra ner sin varningsnivå för spridning till den lägsta nivån, och blir därmed det första i-landet att göra det.

Inga fler begränsningar

Att restriktionerna nu hävs innebär att det inte kommer finnas några begränsningar för offentliga eller privata sammankomster och att butiker, sjukhus och kollektivtrafiken kan fungera som vanligt.

Nya Zeeland är ett av få länder som klarat av pandemin bra och nu kommit ut på andra sidan medan många andra länder i världen fortfarande kämpar med smittspridning.

Nya Zeelands strategi var strikta restriktioner och karantän i sju veckors tid. Nästan alla företag stängdes ner och alla förutom de med samhällsviktiga jobb var tvungna att stanna hemma.

Nya Zeeland
Nya Zeeland strategi var strikt karantän i sju veckors tid. Bildkälla: Shutterstock

På måndagen sa Nya Zeelands hälsominister att den sista personen som vårdades för covid-19 friskförklarats och att de inte haft några nya fall på 17 dagar i rad, skriver Mirror

Trots det glädjande beskedet så kommer nya Zeelands regering att vara vaksamma kring covid-19. I landet bor fem miljoner människor.