Nya Zeeland corona
Nya Zeeland är nu fritt från corona - Foto: NZ HERALD/ TT / Shutterstock

Nya Zeeland helt fritt från corona – lyfter restriktionerna

På ön finns nu inga aktiva fall av covid-19 och alla restriktioner utom stängda gränser kommer att lyftas redan imorgon.


Nya Zeeland är nu helt fritt från coronaviruset och har inga aktiva fall av covid-19 sedan viruset kom till ön i slutet av februari. 

Landets premiärminister Jacinda Ardern bekräftar nu att samtliga restriktioner, med undantag för stängda gränser, kommer att hävas på tisdag, skriver Mirror. 

Alla restriktioner på Nya Zeeland kommer hävas. Bildkälla: NZ HERALD/ TT

Landet kommer nu att dra ner sin varningsnivå för spridning till den lägsta nivån, och blir därmed det första i-landet att göra det.

Inga fler begränsningar

Att restriktionerna nu hävs innebär att det inte kommer finnas några begränsningar för offentliga eller privata sammankomster och att butiker, sjukhus och kollektivtrafiken kan fungera som vanligt.

Nya Zeeland är ett av få länder som klarat av pandemin bra och nu kommit ut på andra sidan medan många andra länder i världen fortfarande kämpar med smittspridning.

Nya Zeelands strategi var strikta restriktioner och karantän i sju veckors tid. Nästan alla företag stängdes ner och alla förutom de med samhällsviktiga jobb var tvungna att stanna hemma.

Nya Zeeland strategi var strikt karantän i sju veckors tid. Bildkälla: Shutterstock

På måndagen sa Nya Zeelands hälsominister att den sista personen som vårdades för covid-19 friskförklarats och att de inte haft några nya fall på 17 dagar i rad, skriver Mirror

Trots det glädjande beskedet så kommer nya Zeelands regering att vara vaksamma kring covid-19. I landet bor fem miljoner människor.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.