Torsdag 29 Jul
Stockholm

Skyddar snus mot corona? Här är svaret

Snus skydd corona
Kan snus skydda mot corona, nu har vi svaret. Foto: Claudio Bresciani / TT / Isabell Höjman / TT / Shutterstock

Det har snackats om att snus kan ge ett skydd mot coronaviruset. Nu har forskare undersökt saken närmare och kommit fram till ett svar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under coronavågen har nikotinets inverkan på viruset diskuterats. Först ansågs rökare drabbad hårdare av coronaviruset men sedan kom rapporter från franska forskare om att rökare inte verkar att löpa lika stor risk att drabbas allvarligt av covid-19.

Forskare kontaktade svenska diton kring att undersöka de eventuella effekterna som snus kan ha, läs mer om det här

– Om det skulle visa sig att även snus ser ut att skydda mot allvarlig covid-19 så kan man ju dra slutsatsen att det har något med nikotin att göra, säger Cecilia Magnusson, professor och verksamhetschef vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, till DN.

Inga belägg för att snus skyddar

Det finns inga vetenskapliga belägg för att snus skyddar mot corona. Bildkälla: Isabell Höjman / TT

Men nu kommer alltså nya råd igen, Matz Larsson som är överläkare vid hjärtlungfysiologikliniken vid Örebros universitetssjukhus och docent vid Lunds universitet säger att det inte finns några belägg för att nikotin skulle skydda mot covid-19. 

Studien från den franska forskargruppen är inte publicerad i någon vetenskaplig tidskrift och därmed är den inte granskad av andra forskare inom samma fält.

– De har publicerat en hypotes, de har inga forskningsdata utan de beskriver utifrån biologi att nikotin skulle kunna tänkas påverka, säger Larsson till Sveriges Radio.

"Finns problem"

Den första tanken om att nikotin skulle skydda mot coronaviruset kom också från en fransk forskargrupp och baserades på att man såg färre rökare än väntat bland franska covid-patienter.

Förslaget om att nikotin skulle skydda mot corona kom från en fransk forskargrupp. Bildkälla: Claudio Bresciani / TT

– Men det finns en del problem där. Bland annat har de inte haft med intensivvårdspatienter i studien, säger Matz Larsson till Sveriges Radio.

Matz Larsson avslutar med att säga att det inte finns några vetenskapliga belägg för att nikotin skulle vara ett skydd mot covid-19.

Kommentera
Kopiera länk
Dela