Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varnar för nya trenden – kan skada barns syn

- 03/07/2020, 14:30

En ny oroväckande trend bland unga där man lyser med en laserpenna kan skada barns syn på lång sikt.

Det är optiker som nu varnar för en ny utmaning som sprids bland unga. Detta efter att de upptäckt fler och fler fall där barn kommit in med nedsatt syn efter att ha stirrat in i en laserpenna. 

Utmaningen går ut på att titta in i pennan så pass länge att det uppstår en så kallad efterbild. Det är ett visuellt intryck som kvarstår efter att ha utsatts för ett starkt ljus, skriver norska TV2.

Öga
Den nya trenden kan skada barns syn. Bildkälla: Shutterstock

Men utmaningen kan göra stor skada. Man kan mista en del av sin skärpa i synen om man tittar in i lasern. Får man en sådan skada på synen kan det bli svårt att göra vardagliga saker som att läsa eller köra bil. 

Många köper laserpennor på nätet eller utomlands. De ser ofta oskyldiga ut men kan göra stor skada på synen. 

Kan ge skador på en millisekund

Får man en skada på synen av en laserpenna går den inte att åtgärda.

– Om man snabbt tar sig till ögonavdelningen på sjukhuset kan det gå att rädda något, men det går inte alltid, säger Trine Johnsen, optiker på Specsavers i Norge till TV2.

Laser
Att titta in i en laserpenna kan skada synen. Bildkälla: Shutterstock

Ögonskador orsakade av laserpennor har alltid förekommit men när det blir en trend och ungdomar skadar sina ögon medvetet dyker varningsflaggan upp. 

Sayed Faraj som är ögonläkare vid Oslo universitetssjukhus säger att en laserpenna kan ge en skada på ögat inom en millisekund. 

– Du hinner inte blinka, och laserpennans sken kan komma på avstånd också, säger han till TV2.

Faraj uppmanar alla föräldrar att prata med sina barn om hur farligt det kan var att leka med laserpennor.