Utökad makt för militären i Libanon
Utökad makt för militären i Libanon. - Foto: Hussein Malla AP/TT

Libanon utlyser nödläge – militären får utökad makt

Libanons parlament har under torsdagen utlyst nödläge, samtidigt har man även godkänt att militären ska få utökad makt.


Efter den fruktansvärda explosionen som ägde rum i Beirut förra veckan – så har det varit väldigt oroligt i huvudstaden.

Därför har Libanons parlament under torsdagen utlyst nödläge – vilket bland annat betyder att militären får utökad makt i landet, skriver Al Jazeera.

Demonstration i Libanon. Bildkälla: TT/TT

Detta innebär nu att militären kommer att få lov att förbjuda protester och demonstrationer. Även så kommer alla rättegångar äga rum i militärens regi.

Nödläget har utlysts till den 21 augusti – men kan förlängas om man så vill.

"Kan kontrollera gatorna"

Karim Nammour som jobbar med organisationen Legal Agenda tror att nödläget är utlyst så att man kan få kontroll över vad som sker i landet.

– Den enda riktiga anledningen som vi kan se att man utlyst nödläge är för att ge säkerhetspersonal makten att kontrollera gatorna så mycket som möjligt, samt att få juridiskt tillstånd för saker som man tidigare inte kunnat, säger Nammour till Al Jazeera.


Senaste nytt

Här är Sveriges alla turer mot Natomedlemskap

Amorteringskravet: Så slår det mot bopriserna

1 timme sedan
Det skärpta amorteringskravet har inneburit en stor prispress på mindre lägenheter, enligt bostadssajten Hemnet. Det som förvånar är att det är så stor skillnad mellan de stora och mindre bostäderna, säger Erik Holmberg, analytiker hos Hemnet.

Martin Melin ångrar uttalandet om guccikepsar – utesluter inte Östermalm

1 timme sedan
Liberalernas talesperson i polisfrågor Martin Melin har ångrat sitt mycket kritiserade uttalande om kriminella och guccikepsar. I en intervju med Dagens ETC säger han ”Varsågoda medborgare".

Ungerns talman signerade Natoansökan

1 timme sedan
Det ungerska parlamentets talman har undertecknat ratificeringen av Sveriges Natomedlemskap. Men även presidenten ska skriva under.

Norge: Helikoptervraket bärgat ur havet

2 timmar sedan
Den havererade helikoptern utanför Bergen i Norge har bärgats ur havet, meddelar norska haverikommissionen. Vraket kommer nu att fraktas med fartyg till en norsk marinbas i Bergen.

Lyxiga prispotten: Så mycket pengar får vinnarna i Vasaloppet 2024

2 timmar sedan
Vasaloppet 2024 äger rum den 3 mars och för de som lyckas ta sig upp på topp 15-placeringarna i tävlingen väntar lite skönt klirr i kassan – inte minst för de snabbaste åkarna förstås.