Söndag 5 Dec
Stockholm

Barry Seal – knarkpiloten som blev dubbelagent

Tom Cruise American Made Pablo Escobar
Barry Seal spelas av Tom Cruise. Foto: Wikimedia Commons/AP via TT

Vem var Barry Seal? Detta är historien om underbarnet som blev knarksmugglare – som åkte fast, och som bytte sida.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vissa människor lever ett liv som mer liknar fiktion än verklighet. En av dem var Barry Seal. 

Under 70- och 80-talen lyckades piloten från Louisiana inte bara lyckas få FBI efter sig, utan lyckades också göra hela Pablo Escobars kokainkartell fly förbannade. 

Allt började i Baton Rouge på 50-talet. Tonåringen Barry visade sig vara en naturbegåvning när det kom till flygning, och lyckades få pilotcertifikat redan som 17-åring. Efter en sväng i hemvärnet tog Seal anställning på flygbolaget TWA, där han blev pilot 1964 – han var då bara 25 år gammal. 

Blev kriminell

Uppenbarligen passade inte nio till fem-livet Barry alls. Exakt vad som hände under 60-talet är omdiskuterat, men 1972 fick Seal sparken från TWA. 

Anledningen? Han var inblandad i olaglig smuggling av sprängmedel. Fallet lades så småningom ner, men Barry Seal fick sparken. Detta skulle bli början på en kriminell bergochdalbana för Barry – en bergochdalbana som skulle pågå resten av hans liv. 

Pablo Escobar

Den kriminella banan gick spikrakt uppåt för Seal, och under en fängelsevistelse i Honduras knöt han kontakter inom den ökända Medellin-kartellen – styrd av den notoriske Pablo Escobar

Pablo Escobar

I början av 80-talet kunde den skicklige piloten Seal tjäna 10-15 miljoner kronor i dagens penningvärde – per flygning. 

Uppdragen gick ut på att Seal smugglade kokain från Latinamerika till USA.

Seal blev expert på att flyga lågt och dumpa lasten i glesbefolkade områden i sin hemstat Louisiana – ett område han kände mycket väl. 

Uppgång och fall

Men till slut fick myndigheterna upp ögonen för Seals aktiviteter. 1984 dömdes han för sin smuggling – och bestämde sig då för att börja jobba för den amerikanska narkotikamyndigheten DEA, för att undvika ett hårt fängelsestraff. 

Barry Seal visste då inte att hans tid var knapp. 

Barry Seal (Wikimedia Commons)

Seal hade under den tiden nära kontakt med Pablo Escobar, och gjorde flygningar mellan Nicaragua och USA. För att inte väcka uppmärksamhet från Medellin-kartellen var Seal och DEA bland annat tvungna att fejka olyckor för att det smugglade kokainet inte skulle nå den amerikanska marknaden. 

Samtidigt fortsatte juridiska processerna mot Seal, något som gjorde honom till något av en kändis i USA. Inte det mest optimala för någon som försöker jobba undercover. 

Till slut blev situationen ohållbar. I oktober 1985 dömdes Seal till fem års villkorlig dom för brott han ansågs begått under sin knarksmugglarkarriär. Det milda straffet berodde på att Seal jobbat för DEA – Seal var avslöjad. 

Den begåvade piloten blev 46 år gammal. (Youtube)

Tanken var att Seal skulle slussas till ett hemligt boende i hemstaden Baton Rouge. Men han hann bara vara där i tre veckor. 

19 februari 1986 sköts Seal till döds med sex skott utanför sitt hemliga boende – sex colombianska medborgare arresterades på platsen. 

"American Made"

2017 släpptes filmen om Barry Seals liv, American Made med Tom Cruise i huvudrollen. Och det är framför allt slutet av Barrys liv som gör historien så fascinerande. 

1973 gifte sig Seal med Deborah DuBois, som in filmen kallas "Lucy", och spelas av Sarah Wright. 

Över 30 år efter sin död fortsätter Barry Seal att fascinera, med andra ord. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela