Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Beslutet: Svenskar får åka till Finland slipper karantän

- 10/09/2020, 20:36 -

Snart får svenskar åka till Finland utan att behöva sätta sig i karantän. Det meddelar den finländska regeringen under torsdagskvällen.

Den finländska regeringen har suttit i förhandlingar sedan onsdagskvällen. 

Nu kommer regeringen med besked om at flera länder får lättade restriktioner, däribland Sverige

– Jag är glad att vi nu kan välkomna våra grannar från Sverige, säger Finlands transport- och kommunikationsminister Timo Harakka enligt Yle.

Reglerna gäller från och med nästa lördag 

I nuläget får bara invånare från länder där antalet smittade är åtta per 100 000 invånare resa in i Finland utan krav på karantän. 

Nu rapporterar dock Yle att det här ändras till att personer från länder med 25 smittade per 100 000 invånare få resa in i landet utan karantänkrav.  

Det nya reglerna gäller från och med nästa lördag. Då är det alltså fritt fram för svenskar att resa in i Finland utan att behöva isolera sig. 

– Det här är viktigt för Finland med tanke på arbetsresor och också en stor fråga för Finnair som nu är i en annan konkurrenssituation än andra europeiska flygbolag, sa näringsminister Mika Lintilä vid en presskonferens på torsdagen, enligt Yle.