Anders Behring Breivik.
Anders Behring Breivik vill släppas på fri fot. - Foto: VG/Lise ≈serud /NTB via TT

Anders Behring Breiviks nya krav: Vill släppas fri

Nio år har gått sen attentatet på Utøya. Nu vill massmördaren Anders Behring Breivik bli en fri man. Nästa år kommer han begära prövning.


Massmördaren Anders Behring Breivik vill bli fri. 

Enligt norska VG har Behring Breivik, som 2011 mördade 69 personer på Utøya, och som även dödade åtta personer vid ett attentat inne i Oslo, nu begärt att få bli frisläppt. 

Enligt norsk lag har förvaringsdömda personer rätt att få begära prövning var tionde år. VG skriver att Brevik uppfyller alla kraven för att få begära att få frisläppning prövad – dock är möjligheterna för ett faktiskt frisläppande mikroskopiska. 

– Det är detta han önskar. Han har suttit frihetsberövad i åtta år, säger Breviks advokat Øystein Storrvik till VG.

Breivik planerar också ett nytt mål mot norska staten, då han anser att han blir inhumant behandlad. 

Anders Behring Brevik kallar sig nu Fjotolf Hansen, och dömdes 2012 till 21 års förvaring. Dock kan Breivik hållas kvar i förvar även efter 21 år om han anses vara farlig för samhället. 

Mer om Utøya-attentatet: 

Den 22 juli 2011 mördades 69 personer – många av dem barn – under ett ungdomsläger för norska socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF. 

Tidigare hade Brevik även detonerat en bomb i centrala Oslo, där åtta personer dog. Attentatet är det värsta i norsk historia sedan andra världskriget. 

I den uppmärksammade rättegången efter dådet har Breivik uttryckt ånger över att han inte dödade fler.

27 bilder som visar varför vi aldrig får glömma massakern på Utøya

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.