Tisdag 30 Nov
Stockholm

Poliser avstängda – delade nazistpropaganda i hemlig chatt

Polis nazister
Flera tyska poliser har blivit avstängda. Foto: AP via TT/Unsplash

Tyska polisen genomgår nu en stor skandal. Detta efter att det uppdagats att flera poliser delat nazistpropaganda och hatbilder i en stängd grupp på WhatsApp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En stor polisskandal skakar just nu grannlandet Tyskland, där en intern polischatt på WhatsApp visat sig innehålla grov nazistisk propaganda. 

Enligt tyska Business Insider har sammanlagt 140 bilder och videos delats i chattgruppen sedan 2012 – den senaste bilden delades så sent som i slutet av augusti i år.

En av de grövre bilderna visar en flykting som redigerats in i en gaskammare. Andra bilder i chatten hyllar nazismen i Tyskland under andra världskriget och Adolf Hitler. 

Enligt Business Insider var chatten från början tänkt att vara en jobbchatt där poliserna kunde diskutera schemaändringar med kort varsel, men att den utvecklade sig till en nazichatt. 

Flera poliser ha blivit avstängda

29 poliser har nu stängts av från sin tjänstgöring i väntan på utredning. Ungefär hälften av de utpekade poliserna har enligt BI varit särskilt drivande i konversationen. 

Utredarna har också dragit slutsatsen att poliserna inte varit aktiva medlemmar av nazistiska organisationer, men att förbindelser finns till nazistiska NSU 2.0 och Freital-gruppen. 

Precis som många alla andra länder rasism och våld inom poliskåren varit ett hett diskussionsämne i Tyskland nu under sommaren. I juni samlades tusentals tyskar för i olika black lives matter-demonstrationer. 

I valet 2017 fick högerextrema Alternative für Deutschland 12,6 procent av rösterna. 

LÄS OCKSÅ: Avsnitt av Paradise Hotel tas bort efter rasistskandal

Kommentera
Kopiera länk
Dela