Tisdag 30 Nov
Stockholm

Här hånas Greta Thunberg i satirprogram – med en stor docka

Docka Greta Thunberg
Greta Thunberg blir docka. Foto: Twitter/AP via TT

Greta Thunberg ska nu bli en del av den brittiska humortraditionen. I programmet Spitting Image får klimataktivisten en helt egen docka. Men alla är inte glada över beslutet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att vara världsberömd klimataktivist har både sina för- och nackdelar. Nu har svenska klimatkativisten Greta Thunberg hamnat i satirens skottglugg i det brittiska humorprogrammet Spitting Image. 

I programmet, som gått på tv sen 80-talet, hånas politiker och kändisar genom att använda stora dockor i olika sketcher. Nu är alltså Greta en av de nya dockorna i programmet. 

Greta Thunberg har fått en docka i Spitting Image (Twitter)

Att få en docka i Spitting Image ses av många som ett hedersbetyg – ett bevis på att man är välkänd och omdiskuterad. 

Får kritik

Men alla tycker inte det är rätt att avbilda Thunberg på det här viset, skriver tidningen NME.

”Spitting image har bestämt sig för att förlöjliga en 17-åring med autism. Det är vidrigt i sig. Men Greta Thunberg är vare sig rik eller mäktig, hon måste inte ’hållas ansvarig’. Hon är en person som ska lyftas upp, inte tryckas ner”, skriver opinionssajten Evolve Politics på Twitter. 

Andra på Twitter är inne på samma linje, skriver NME. 

"Jag tror inte det är ett smart drag att ha med Greta Thunberg. Inte för att hon har autism, utan för att hon är ett barn. Ni kan bättre", skriver en användare. 

Greta har gillat

Dock verkar det som att klimatkändisen själv tycker dockan är kul. I ett uttalande från programmet säger man att "Greta Thunberg har själv gillat bilden så det avgör diskussionen". 

MER: Här är starka Greta-effekten – på bebisnamn

Kommentera
Kopiera länk
Dela