Torsdag 2 Dec
Stockholm

Här är första landet i världen att förbjuda päls

Pälsförsäljning förbjuds
Pälsförsäljning förbjuds. Foto: Sergei Grits/AP/TT/Unsplash

Israel blir första landet i världen att förbjuda handel med päls. Den som bryter mot förbudet kommer att få betala höga böter – eller sitta i fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Israel kommer att förbjuda köp och försäljning av päls, säger miljöminister Gila Gamliel, rapporterar BBC. Gamliel säger också att användningen av skinn och päls i modeindustrin är ”omoralisk”. 

Det kommer fortfarande att vara tillåtet att köpa och sälja päls, men då krävs tillstånd som bara ges under speciella omständigheter. Detta är exempelvis om det ska användas till forskning, utbildning eller i religiösa sammanhang.

Sergei Grits/AP via TT

Höga böter

I och med detta kommer Israel bli första landet i världen som förbjuder handel med päls.

Det finns sedan tidigare städer och stater i andra länder som förbjudit pälsförsäljning. Exempel på detta är staden São Paolo i Brasilien och staten Kalifornien i USA. 

– Pälsindustrin dödar hundratals miljoner djur världen över, och det innebär fruktansvärd grymhet och obeskrivligt lidande, säger Gamliel om beslutet. 

Den som bryter mot förbudet kommer att få betala böter på ungefär 150 000 svenska kronor, eller sitta ett år i fängelse, skriver BBC. 

Pälsuppfödning i Sverige

I Sverige exporteras päls för ungefär 200 miljoner kronor varje år, det innebär att ungefär en halv miljon minkar dödas för sin päls. Det finns även kaniner i Sverige som föds upp på pälsfarmar. 

2001 avvecklades rävuppfödninng för päls i Sverige, och samma sal hände med chinchillor 2014. 

Största delen av den päls som säljs i Sverige är importerad från andra länder.

Läs mer:

Kalifornien sätter ner foten – förbjuder nu djurpäls

Rihannas jacka är gjord av rävpäls – kan du gissa vad den kostade?

Hemska videon visar hur "monsterrävarna" avlas för sin päls

Kommentera
Kopiera länk
Dela