Vad händer om Donald Trump går till Högsta domstolen?
Vad händer om Donald Trump går till Högsta domstolen? - Foto: Bildkälla: Stella Pictures.

Vad händer om Trump går till Högsta domstolen?

Valet om USA:s nästa president är i full gång och röster räknas fortfarande i full fart. Donald Trump påstår att Demokraterna ägnat sig valfusk och hotar med att gå till högsta domstolen. Men vad händer egentligen då?


Aldrig har så många amerikaner röstat som i år. 100 miljoner har poströstat, vilket är rekord. Anledningen till detta är bland annat coronaviruset, som gör att stå i kö med andra människor är riskfyllt. 

Majoriteten av de som poströstar är Demokrater och det är Republikanernas Donald Trump väl medveten om. I sitt tal under gårdagen utnämnde han sig själv till vinnare och uttryckte att man skulle sluta räkna röster. 

– Vi kommer gå till Högsta domstolen. Vi vill inte att de ska hitta några röster fyra på morgonen och lägga till dem, sa han under talet. 

Men vad innebär egentligen detta? Kan Trump gå till Högsta domstolen och vad händer om han gör det? 

Donald Trump höll ett slags segertal under gårdagen, trots att alla röster inte räknats. Bildkälla: Stella Pictures.

Trumps stab kräver att man slutar räkna röster

Igår kväll anordnade Trumps stab en pressträff i Philadelphia för att tala till folket. Trump hade skickat dit sin privata advokat Rudy Giuliani och sin son Eric Trump, för att "städa upp kaoset". 

Giuliani berättade att de tänker skicka in en stämningsansökan mot rösträkningarna i Philadelphia och Wisconsin och kanske till och med nationellt. De påstår nämligen att det Demokraterna sysslat med både valfusk och korruption, skriver Mirror.

– Inte en enda Republikan har fått titta på valsedlarna, dom skulle kunna komma från mars, sa han. 

Även Trumps kampanjchef Bill Stepien har meddelat att de kräver att rösterna i Wisconsin, som Joe Biden vann inatt, räknas om. De vill också stoppa rösträkningen i Michigan och Pennsylvania, skriver New York Pos

Trumps privata advokat Rudy Giuliani sa under gårdagen att de tänker stämma flera deltstater för valfusk. Bildkälla: Stella Pictures.

Vad som krävs för att ta ett ärende till Högsta domstolen

Faktum är att det inte är lika enkelt att gå till Högsta domstolen som Trump verkar tro. Det krävs att en fråga om "omröstningstvist" måste gå igenom en lägre statlig eller federal domstol för att kunna gå till Högsta domstolen, skriver New York Post.

En annan viktig punkt är att den rättsliga processen för att ifrågasätta ett valresultat varierar från stat till stat. I Georgia till exempel, måste det skilja minst 0,5 procent mellan rösterna för att förloraren ska kunna kräva en omröstning, enligt New York Times

Justin Levitt, professor på Loyola Law School i Los Angeles, menar att en rättegång i Högsta domstolen endast skulle vara nödvändig om det skulle skilja extremt lite mellan kandidaterna, i de mest avgörande staterna. 

Ett annat problem för Trump är att han behöver legitima bevis bakom sitt uttalande att omröstningen är riggad, skriver ProPublica

Det finns ingen som kan säga vad som faktiskt kommer hända om valresultatet behöver avgöras i Högsta domstolen. Den amerikanska organisationen Pro Publica har därför gjort en guide genom de olika utfallen kring hur Högsta domstolen kan komma att påverka valresultatet. Klicka HÄR för att läsa den. 

Trump behöver legitima bevis för valfusk om han vill gå till Högsta domstolen. Bildkälla: Stella Pictures.

Har skett en gång tidigare

En händelse som många blir påminda om under årets valkaos är valet 2000 som faktiskt slutade med att Högsta domstolen fick träda in. Ett presidentval som var väldigt jämnt mellan kandidaterna George W Bush och Al Gore

Bush vann då Florida med mindre än 600 röster. Då började man göra en omräkning i Florida, på Gores initiativ, som sedan stoppades av USA:s Högsta domstol. Bush blev då den första Republikanska presidenten sedan 1988 som vann valet även fast han förlorade "the popular vote", skriver The Guardian

År 2000 fick Högsta domstolen lägga sig i det jämna valet mellan George Busch och Al Gore. Bildkälla: Stella Pictures.

LÄS MER

Donald Trump kräver att rösterna i Wisconsin räknas om.

Dystra bilden: Så blir Donald Trumps liv om han förlorar valet.

10 saker du måste veta om Joe Biden.  

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hotade sajt – döms för knarkbrott

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.