Lördag 4 Dec
Stockholm

Joe Biden vinner presidentvalet i USA

USA:s president Joe Biden
Joe Biden blir USA:s nya president. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB / Andrew Harnik

Efter flera dagars rösträknande och många tvärvändningar är valresultatet äntligen klart: det blir Demokraternas Joe Biden som får kliva in i Vita huset nästa mandatperiod, enligt flera amerikanska medier.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det har varit en riktig rysare. Efter flera dagars intensivt rösträknande, och många riktigt dramatiska vändningar, har vi äntligen ett resultat. 

Enligt flera amerikanska medier är den som blir USA:s nästa president – och en av världens absolut mäktigaste personer – Demokraternas Joe Biden.

Foto: Andrew Harnik/AP via TT

Här är 10 saker du måste veta om USA:s nya president.

Det har inte varit en spikrak väg till Vita huset. Räknandet av rösterna tog längre tid än planerat, och hela världen har nervöst väntat på valresultatet. Men nu står det alltså klart att med Pennsylvanias 20 elektorsröster tar Biden hem racet och är nu uppe i 273 elektorsröster. Det som krävs för att vinna valet är 270 stycken, skriver CNN.

Här kan du läsa om hur mycket Joe Biden kommer att tjäna när han blir USA:s president.

Trump tror på valfusk

Donald Trump deklarerade tidigt att han ansåg sig ha vunnit hela valet – läs mer om det här. Trump har också vid flera tillfällen hävdata att valet är riggat och anklagat Demokraterna för valfusk, det kan du läsa om här.

Dessutom har Trump hotat med att ta saken till Högsta domstolen – hur den processen i så fall skulle gå till kan du läsa mer om här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela