Lördag 4 Dec
Stockholm

Så hög lön har USA:s president

Att vara president är ett tufft jobb. Men vad tjänar personen som sitter på presidentposten? Det är så klart ingen liten summa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Att vara amerikansk president är inget lätt jobb. Man är ansvarig för över 300 miljoner människor, ska vara tillgänglig dygnet runt och har enligt uppgifter en alldeles egen kärnvapen-knapp att hålla reda på (och, i Donald Trumps fall, en cola-knapp). Dessutom ingår inga semesterdagar.

Men man får i alla fall riktigt bra betalt. 

Hur mycket tjänar presidenten?

Den årliga lönen för USA:s president är 400 000 dollar, alltså ungefär 3,5 miljoner kronor med dagens växelkurs. Det är faktiskt ganska mycket mer än vår egen regeringschef Stefan Löfven drar in – här kan du läsa om vad han tjänar.

Men det slutar inte där, skriver Business Insider. Utöver den vanliga årslönen har presidenten lite andra tillägg:

Resekonto: 100 000 dollar, runt 900 000 kronor, per år. Detta behöver presidenten inte skatta för. 

Underhållningskonto: 19 000 dollar, runt 165 000 kronor, per år.

Konto för övriga utgifter: 50 000 dollar, runt 435 000 kronor, per år.

Presidenten behöver alltså inte betala speciellt mycket ur egen ficka.

Dock har flera presidenter valt att skänka bort hela, eller delar av, sin lön, då de redan innan presidentgigget varit förmögna. 

Andra ekonomiska fördelar

Presidenten får bo i Vita huset

Huset har 132 rum, inklusive en bowlinghall och en chokladaffär. Ett av rummen är ett fullt utrustat gym med tennisbana och pool.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Inredningsbudget

Presidenten och hens familj får 100 000 dollar, alltså nästan 900 000 kronor, för att inreda Vita huset när de flyttar in.  

Familjen Obama tog inte emot summan, utan valde att betala sina nya möbler med egna pengar. 

Hillary Clinton visar upp en nyrenoverat rum i Vita huset, 1995. Foto: J. Scott Applewhite/AP via. TT

Lyxmat

I Vita huset jobbar en kock som lagar mat till presidenten. Det finns också en konditor som bakar till familjen och gäster i Vita huset.

Konditorchefen Susan Morrison visar upp en dessert hon bakat inför att nordiska ledare, däribland Löfven, besöker Vita huset i maj 2016. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Annan personal

Utöver kock och konditor så bor runt 100 personer permanent i Vita huset. Det är allt från hembiträden och fler kockar till rörmokare och florister. 

En del av detta får presidenten dock faktiskt betala för. Om hen har privata tillställningar får hen en räkning sedan, för servispersonal och annat.

President John F. Kennedy inspekterar en snögubbe tillsammans sin dotter Caroline, 1961. Mannen i glasögon är Vita husets trädgårdsmästare, Robert Redman. Foto: Harvey Georges/AP via TT

Lantställe

Om presidenten behöver komma bort lite kan han åka till Camp David i Maryland. Det är en ”stuga” i naturskön miljö, perfekt för avkoppling värdigt en president. Bland annat finns här ett gym, en pool och en flygplanshangar. 

Presidentens sommarställe. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP via TT

Fräcka fordon

Air Force One är ett skräddarsytt Boeing 747-200B-plan som alltid är tillgängligt för presidenten. 

Det kostar ungefär 200 000 dollar, alltså runt 1,7 miljoner kronor, i timmen att driva planet med alla finesser. Detta är ju så klart inget presidenten betalar för själv.

Presidentens plan. Foto: Alex Brandon/AP via TT

I planet finns bland annat privata rum för presidenten, kapacitet att servera mat till 100 personer och en egen operationssal.

Presidenten har också tillgång till en egen helikopter, den heter Marine One.

När presidenten ska ta sig fram på marknivå är det specialbyggda bilar som kallas ”The Beasts” som gäller. De är skott- och bombsäkra, och väger ungefär lika mycket som en pansarbandvagn.

Presidenten färdas i en bomb- och skottsäker limo. Foto: Andrew Harnik/AP via TT

Livvakter

Secret service heter den federala polisorganisation som ansvarar för att skydda presidenten och vicepresidenten. Deras agenter är alltid i närheten av presidenten – även efter att hen lämnat Vita huset för gott. 

Har man varit president har man skydd av Secret Service resten av livet. Även barn till före detta presidenter har skydd upp till att de är 16 år gamla. 

Före detta presidenten George H.W. Bush, i vitt, tar en löprunda med en Secret service-agent. Foto: Barry Thumma/AP via TT

Gratis resor till före detta presidenter

Även före detta presidenter får resor betalda, både semesterresor och affärsresor. Enligt lag måste de får tillräckligt med pengar för att täcka rese- och affärsutgifter.

Familjen Obama på semester. Foto: Marco Garcia/AP via TT

En trevlig pension

Före detta presidenter får en trevlig summa på kontot varje år. Hur mycket man får varierar lite, men det brukar ligga runt 200 000 dollar, alltså 1,7 miljoner kronor, per år. 

Dessutom kan före detta presidenter få extra tillägg för att betala till exempel kontor och anställda. 

Före detta presidenten Ronald Reagan njuter av sin pension på sin ranch, tillsammans med vännen och före detta sovjetiska presidenten Michail Gorbatjov, i maj 1992. Foto: Bob Galbraith/AP via TT

LÄS MER:

10 saker du måste veta om Joe Biden

Dystra bilden: Så blir Donald Trumps liv om han förlorar valet

Testa dig själv: Vad kan du om amerikanska presidenter?

Kommentera
Kopiera länk
Dela