Måndag 23 Maj
Stockholm

Flygbolagets krav: Passagerare måste coronavaccineras

Qantas kommer att inför vaccinkrav.
Qantas kommer att inför vaccinkrav. Foto: Montage/Unsplash

Vaccinkrav för flygresenärer? Det kan blir verklighet nästa år, i alla fall för de som reser med flygbolaget Qantas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det är Australien största flygbolag Qantas som kommer att kräva bevis på att passagerare är vaccinerade mot covid-19. 

Flygbolagets vd Alan Joyce sa i en intervju med CNN Nine News att det kommer att bli nödvändigt så fort coronavaccin är tillgängligt för allmänheten.

– Gällande om det kommer att behövas inrikes får vi se vad som händer med covid-19. Men för internationella besökare som kommer hit och för de som lämnar landet så är det en nödvändighet, säger Joyce.

Foto: Dean Lewins/AP via TT

När vacciner faktiskt kommer att rullas ut på allvar är ännu inte säkert, men den svenska regeringen säger att de har säkrat vaccin för hela befolkningen.

"Kommer att bli vanligt"

Qantas är än så länge det enda flygbolaget som meddelat att de kommer ha vaccinkrav, men Alan Joyce tror att fler kommer att göra samma sak.

– Jag tror att det kommer att bli vanligt, efter att ha pratat med mina kollegor på andra flygbolag världen över, säger han till CNN Nine News

Hur det ska fungera rent praktiskt är ännu inte klart, men det finns tankar på någon form av ”vaccinationspass”, som ska visa vilka vacciner man tagit och om de passar för landet man ska åka till.

Foto: Matt Hartman/AP via TT

Hälsopass kan lanseras nästa år

International Air Transport Association är en världsomspännande branschorganisation som representerar flygbolag. De jobbar just nu på ett digitalt hälsopass, som skulle kunna inkludera information om vacciner. Man hoppas att detta ska lanseras i början av nästa år.

LÄS MER:

Kvinnor tvingades få sina underliv undersökta innan flygning

Så stor är risken att smittas av coronavirus på ett flygplan

Därför ska du fälla upp bordet och stolen när planet lyfter

Kommentera
Kopiera länk
Dela