Tisdag 19 Okt
Stockholm

Så stor är risken att smittas av coronavirus på ett flygplan

Corona flygplan
Kan man få corona på ett flygplan?. Foto: Fredrik Hagen/Stefan Hörberg/Rithuset/Johan Nilsson

Är det farligt att flyga med tanke på coronaviruset? Ny forskning visar att man kanske inte behöver vara så orolig om man ska ut och resa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Smittar coronavirus på flygplan??

Det är en ganska rimlig fråga dessa dagar, då flera länder åter igen börjar öppna sina gränser och många vill ut och resa. 

Att resa just nu är kanske inte världens bästa idé. Olika länders regler och restriktioner kan ändras snabbt, och på många populära resmål finns fortfarande en smittorisk. 

Men, om du ändå ska sätta dig på ett flygplan nu i höst finns det ett och annat som kan vara bra att tänka på. 

Kan jag bli smittad av corona på planet?

Forskning visar att risken för att bli smittad faktiskt är väldigt, väldigt låg. En amerikansk studie har visat att så länge alla på planet bär mask så är risken minimal – även om passagerarna skulle sitta hopträngda. 

Om flygbolaget har en policy om att lämna mittensätet ledigt är risken bara en på 7 700, skriver CNN. Studien har gjorts på tvåtimmarsresor i USA. 

Anledningen att risken är så låg är att flygplan nu för tiden har bra ventilationssystem, som byter ut luften i kabinen ungefär varannan minut. Moderna flygplan är också utrustade med avancerade luftfilter, enligt CNN. 

För att bli smittad krävs det att en smittsam person är med på planet och att den personen slarvar med ansiktsmask. Men även då krävs det att den personen sitter nära dig. En smittad person som sitter långt borta bör vara helt ofarlig för dig. 

Men om man är väldigt orolig finns det faktiskt en plats i planet som kan vara lite säkrare. 

– Rent statistiskt bör det vara säkrare att sitta vid fönstret, men det gör väldigt liten skillnad, säger Arnold Barnett, professor i statistik vid MIT till CNN.

Nedfällbara bord kan vara en risk

Något som man bör hålla koll på är de nedfällbara borden. Enligt en annan amerikansk studie bör man rengöra bordet med handsprit innan man börjar ta på det. 

Detta kan vara en bra idé även när det inte är coronarisk längre, eftersom studien upptäckta att flera olika sorters virus fanns på borden, skriver Vice

MER: Så påverkar ditt BMI risken att bli sjuk

Kommentera
Kopiera länk
Dela