Lördag 4 Dec
Stockholm

Vaccin är på väg – ska räcka till hela Sveriges befolkning

Under tisdagens pressträff kommer regeringen med lite goda besked i den annars så dystra tillvaron. Coronavaccinet är på väg – och kommer räcka till hela svenska befolkningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

På tisdagens pressträff medverkar statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström

Löfven inledde pressträffen med att konstaterat det kritiska läget som samhället befinner sig i just nu.

– Den ansvarsfulla känsla och respekt som svenska folket hade i våras syns inte på samma sätt. Det duger inte i en pandemi när 6 000 människorna avlidit, säger han.

Läs mer: Nu införs nya hårdare restriktioner - här är vad som gäller

"Vaccin är på väg"

Inget vaccin är i dagsläget färdigt – men det är på god väg, menar statsminister Stefan Löfven.

Regeringen arbetar aktivt tillsammans med vaccinsamordnare Richard Bergström och Folkhälsomyndigheten för att vaccinet ska nå Sverige så snart som möjligt. 

Prognosen ser hittills god ut – något Löfven menar bringer hopp i en annars så dyster och coronadrabbad tillvaro.

Hela befolkningen kommer kunna vaccineras

Under pressträffen meddelar Löfven att man idag beslutat att köpa in 4,5 miljoner doser av Pfizers coronavaccin – förutsatt att det går igenom alla tester. 

Detta skulle räcka till att inledningsvis vaccinera ungefär 2,25 miljoner människor, vilket skulle räcka till alla medborgare över 65 år.

I dagsläget har regeringen tecknat tre vaccinavtal. Enligt socialminister Lena Hallengren kommer dessa, förutsatt att samtliga blir godkända, räcka för att säkra vaccin till hela den svenska befolkningen.

– Sverige ska snabbt fördela vaccin mot covid-19, under förutsättning att vaccinen blir godkända, har vi säkrat vaccin för 10 miljoner människor.

Läs mer: Nya coronavaccinet - det här är allt vi vet

Då kan vaccinationerna påbörjas

Enligt vaccinsamordnare Richard Bergström förväntas godkännandet av coronavaccin komma tidigast i januari nästa år.

Bergström betonar att en vaccination inte kommer ta oss ur den rådande pandemin. Målsättningen med vaccinationerna är istället att värna om vården och de utsatta.

Enligt Löfven är det viktigt att vi alla tar ett gemensamt ansvar för att inte förvärra situationen.

– Vi är inte i närheten av att vara ur den här pandemin. Vi är inte där och tills dess krävs det av oss alla. Håll avstånd, gör din plikt, ta ditt ansvar och håll ut, säger Stefan Löfven, statsminister.

Prognosen: restriktioner fram till hösten 2021

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson menar att vi ska räkna med ett samhälle präglat av restriktioner under en längre tid. 

– Det kommer inte bli som vanligt på väldigt, väldigt lång tid. Det kommer finnas utbrott av covid-19 i världen under lång, lång tid. Jag sa redan i somras att hösten 2021 kommer alla behöva ställa in sig på, säger han. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela