Lördag 21 Maj
Stockholm

Den mörka sanningen bakom Thanksgiving

Foto: Stella Pictures/TT
Foto: Stella Pictures/TT. Foto:

Varje år samlas miljontals amerikaner med sina nära och kära för att uppmärksamma Thanksgiving. Men bortom det man får lära sig på historielektionerna i skolan finns en mörk sanning med rasistisk underton.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Den fjärde torsdagen i november infaller "Thanksgiving" i USA – en högtid där man uppmuntras till tacksamma tankar och umgänge med familjen. 

Men vad många inte vet är att det lurar en mörk och blodig sanning bakom traditionen.

Målningen porträtterar ursprunget till Thanksgiving – eller i alla fall den versionen man oftast får höra. Foto: Stella Pictures

"Den stora skördefesten"

Versionen amerikanska barn får lära sig i skolan inleds med att religiösa pilgrimer från Storbritannien anlände till 1620-talets "Plymouth Colony", i nutida Massachusetts. 

Inhemsk befolkning ska på plats ha bistått britterna med värdefulla tips för att överleva i den "nya världen". Den nya bekantskapen firades sedan med en stor fest 1621 – världens, enligt vissa utsagor, första Thanksgiving.

Och ungefär där tar historielektionen slut i många amerikanska skolor.

Men vad man inte får lära sig, vare sig skördefesten ägde rum eller inte, är vad som som hände därefter. 

Många förknippar Thanksgiving mer med den traditionsenliga maten, snarare än högtidens historia. Foto: Stella Pictures

Den blodiga sanningen

1675 inleddes ett krig mellan kolonisterna och ursprungsbefolkningen i området Wampanoag. 

Upp till 90 procent av den inhemska populationen ska redan ha mist livet vid det här laget, då kolonisternas byteshandel av mat spridit smittosamma sjukdomar och virusinfektioner i byarna.

De kvarlevande var fast beslutna om att inte låta sig styras av britterna – och blodiga strider inleddes.

Enligt Insider överlevde bara hälften av ursprungsbefolkningen kriget. Många brittiska kolonister miste också livet i striderna, men deras population var inte lika hotad sedan innan.

En dag för sörjande

I och med detta uppmärksammas dagen för tacksägelse på ett mer allvarsamt sätt inom många familjer med bakgrund i den amerikanska ursprungsbefolkningen. 

Tacksamma tankar och umgänge med familjen får lämna plats åt sörjande för sina förfäder – vars död och orättvisa behandling kopplas till nutida frågor om rasism och kulturell appropriering.

Det här uppmärksammas på flera håll i sociala medier, inte minst kring datumen Thanksgiving infaller. 

På Twitter sprids bland annat hashtagen #DecolonizeThanksgiving, som uppmanar till nya, mer problematiserande tankar kring högtiden. 

Flera lärare och professorer har under årens gång även föreslagit ett namnbyte på traditionen – i och med det verkliga händelseförloppet. 

"Takesgiving" och "The Thanksgiving Massacre" är några exempel på, enligt dem, mer passande namn.

Läs mer: Angelina Jolie dissar Thanksgiving

Läs mer: Så gör du om du ser någon dela rasism och högerextremism

Kommentera
Kopiera länk
Dela