Torsdag 9 Dec
Stockholm

Så gör du om du ser någon dela rasism och högerextremism

En person sitter vid en dator. Över bilden är inklippta rubriker från rasistiska sajter.
Det är inte alltid så lätt att veta hur man ska hantera att någon delar smörja... Foto: Pixabay/TT

Att se en vän eller familjemedlem dela rasistisk smörja kan vara jobbigt, och det är inte alltid man vet vad man ska göra. Här är en snabb guide.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Du kanske någon gång har varit med om att en vän, familjemedlem eller bekant helt plötsligt delat en länk som ser lite skum ut. Kanske den till och med är rasistisk eller grovt ofräsch? 

Känner du att du inte riktigt vet hur du ska hantera det? Här är några bra tips. 

För ett samtal

Det absolut bästa sättet att hantera det hela på är att prata. Fråga vad personen menade med sitt inlägg, vad för effekt som ville uppnås. 

Det kanske inte alltid är så lätt, men genom att varsamt börja ställa enkla frågor kommer man faktiskt ganska långt. Är sidan, inlägget eller bilden som delats uppenbarligen rasistisk, påpeka det om du misstänker att personen som delat inte själv gör den kopplingen. 

Är det riktigt grovt eller hotfullt? Anmäl.

Är det delat på din vägg eller en kommentar på din Facebook? Du kan faktiskt ta bort det, alla måste inte komma till tals precis hela tiden. 

"Meh! Det är ju bara ett skämt!"

Säger personen att det som delades ”bara var ett skämt” och att du kanske borde slappna av lite? Tänk på att även humor är något som man faktiskt får diskutera – bara för att man säger att något är ett skämt betyder det inte att man kan gå helt fri från att ifrågasättas. 

Tänk bara om någon hade skämtat om att skada någon i din familj eller skojat om att bränna ner ditt hus. Inte så kul va? Skämt får ifrågasättas!

När någon försvarar sig med att säga att åsikterna bara är ett skämt betyder det oftast att man inte vågar stå för dem. 

Blir du jättearg av inlägget?

Blir du fly förbannad när du ser det som delats, så där så det bara kokar i dig? Fundera då på om du kanske ska skriva exakt det du känner och tänker. Att uttrycka sin ilska har sällan önskad effekt, och risken är att du bara gör situationen värre. 

Känner du att du mest blir irriterad och inte har något bra att säga? Fråga dig själv om det här är en strid du verkligen vill ta – kanske det är bättre att vänta en stund och fundera ut något bra att skriva.

Det är kanske inte "bara" en delning

Långt ifrån alla du ser på Facebook är "vanliga människor" som sitter hemma och tycker och delar saker. Det finns mängder av sajter med fejkade nyheter, sidor som producerar politisk propaganda och gör försök att påverka just dina åsikter och din syn på världen. 

Tänk också på att den där artikeln eller "skämtet" faktiskt kan förstöra någons dag. 

Vad ska man hålla utkik efter?

”Kolla källan” är ett gammalt tips. Men det är faktiskt inte speciellt lätt att veta vilka sidor man ska hålla utkik efter – nya sidor kan dyka upp och gamla kan byta namn. En sida som du tycker ser bra ut kan vara en hackad bluffvariant av en känd sida. 

En grupp på Facebook kan heta något i stil med ”Vi som är trötta på våldet”, och i själva verket vara full av rasism och högerextrem propaganda. 

Fråga sig istället: ”Vad verkar den här artikeln, bilden eller skämtet ha för syfte? Vad vill den få mig att känna? Vem har gjort den?”

Är den uppenbarligen gjord bara för att skrämma dig eller göra dig arg ska man alltid vara lite försiktig innan man sväljer allt som sanning. 

Tänk logiskt. Googla uppgifter som låter tveksamma. Kolla också vilket sammanhang fakta nämns i? Känns det lösryckt och konstigt placerat? Ta reda på mer. 

Vill du veta mer, eller är du kanske förälder eller lärare eller bara engagerad? Statens Medieråd har en jättebra kort genomgång i NoHate-projektet där du får lära dig allt om rasism i sociala medier!

Brukar du säga ifrån när någon delar skit?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela