Diplom-is byter logga.
Diplom-is byter logga. - Foto: Unsplash/Triumfglass

Glassjätten byter logga: "Vill inte kränka någon"

Norska glassföretaget har haft samma logga i evigheter – och nu är det dags att byta. Dessutom ska den bli mer inkluderande.


Det norska glassjätten Diplom-is har funnits sedan 1930 – alltså i 90 år – och deras logga lika länge.

Men nu är det dags för en uppdatering, meddelar företaget. Dels för att det är på tiden, men också för att de vill ta tillfället i akt att vara mer moderna och inkluderande.

Diplom-is gamla logga från 1930 är nämligen en bild på företagets maskot – en tecknad inuitflicka iklädd traditionell sälskinnsdress. Dessutom bär hon namnet ”Eskimonika” – en ordlek på den numera daterade termen för folkgruppen inuiter. Nu blir alltså både namnet och bilden utbytta.

Diplom-is gamla logga. Foto: Heiko Junge/NTB via TT

– Vi vill inte kränka någon eller använda ursprungsbefolkningar på det sättet, säger produktutvecklingschefen Anne Borge till norska tidningen Kampanje.

Diplom-is är inte första företaget att vilja fräscha upp sin grafiska profil. För ett par månader sedan ändrade ett välkänt risföretag både namn och bild på grund av just anklagelser om rasism.

Glassföretagets nya logga är snarlik den gamla, men istället för sälskinnskläder har den glada figuren vintermössa och jacka på sig. 

”Vi har valt att behålla några element för att vi vet att hon är en känd figur för många” skriver Diplom-is på sin Instagram. Där hyllas företaget för sitt beslut – bilden fullkomligt bombas med hjärtemojis från följare.

Diplom-is nya logga. Foto: Instagram

"Kan uppfattas som kränkande"

Ordet ”inuit” är ett samlingsnamn för ursprungsbefolkning från Grönland, Kanada, Alaska i USA och Ryssland. Dessa grupper kallades tidigare ”eskimåer”, men det är alltså ett ord man inte bör använda. Sveriges diskrimineringsombudsman håller med: 

"Eskimå kan uppfattas som kränkande och bör därför undvikas, även om det finns delade meningar bland grönlänningar/inuiter" lät det i ett uttalande från 2016.

Anledningen till att man bör vara försiktig med att använda just det ordet är för att det användes av kolonisatörer som stal land från urfolket. Det är alltså inte ett namn som ursprungsbefolkningen själva använde. Ordet hänger också ofta ihop med en rasistisk karikatyr- eller nidbild.

Det går att jämföra med ordet ”indianer”, som inte ska användas när man syftar på amerikansk ursprungsbefolkning. 

Alltså: använd ordet inuit istället. Eller ännu bättre –  namnet på den specifika folkgruppen det handlar om, om du känner till den. 

LÄS MER:

Så gör du om du ser någon dela rasism och högerextremism

Stort quiz! Kommer du ihåg GB:s klassiska glassar?

"Big Brother"-deltagare kritiseras för blackface: "Skitprogram"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!