Foto: Silvia Izquierdo/TT
Foto: Silvia Izquierdo/TT

Nya coronavarningen: Fattiga länder riskerar bli utan vaccin

Ett fåtal länder har redan påbörjat sina coronavaccinationer – och många västländer hoppas kunna göra detsamma så fort som möjligt. Men de rika ländernas stora vaccinköp riskerar att lämna de fattigare tomhänta.


För att råda bot på coronavirusets omfattande smittspridning har ett fåtal länder redan påbörjat sin vaccination.

Sverige är inte långt efter – och i en presskonferens under veckan meddelade socialminister Lena Hallengren att man hoppas hinna vaccinera alla svenskar över 18 år under första halvåret 2021.

Regeringen har tidigare gått ut med den betryggande informationen att vaccinet kommer räcka till hela den svenska befolkningen.

Foto: Martina Holmberg/TT

För sent att fördela rättvist

Men så mycket tur kommer troligtvis inte alla länder ha.

Enligt Mark Suzman, chef för välgörenhetsorganisationen "Bill & Melinda Gates Foundation", kan det redan vara för sent att säkerställa att vaccinet fördelas rättvist mellan länder. 

Den teorin baseras på en studie från "People’s vaccine alliance", bestående av företagen "Amnesty International", "Frontline AIDS", "Global Justice Now" och "Oxfam". 

Enligt undersökningen har rika länder, som bara utgör 14% av världens befolkning, redan hunnit säkra 53% av vaccindoserna som är bäst på marknaden.

Allra mest vaccin per capita har Canada, vars doser räcker för att vaccinera varje kanadensare fem gånger. 

Miljarder människor utan vaccin

Den ojämna fördelningen kan resultera i att nio av tio personer i 70 låginkomstländer inte kan vaccineras mot covid-19 nästa år, menar The Guardian.

Enligt Anna Marriott, hälsorutinschef på Oxfam, ska ingen stoppas från att ta ett livsviktigt vaccin bara för att man bor i ett visst land eller saknar pengar:

"Men om ingen dramatisk förändring sker kommer miljarder människor inte kunna få en säker och effektiv vaccination mot covid-19 på många år", säger hon.

Läs mer: Kvinna vaccinerad mot corona i Ryssland: "Allt måste börja någonstans"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mest nedåt på Asienbörser

Ny studie om övergrepp förvånade forskare

Att utsättas för olika typer av övergrepp i barndomen ger en stark ökad risk för psykiatriska diagnoser senare i livet. Det bekräftas i en stor studie av svenska tvillingar.

Över 20 döda i oväder i Papua Nya Guinea

Minst 23 människor på höglandet i Papua Nya Guinea har omkommit i översvämningar och jordskred efter oväder.

Port sprängd i flerbostadshus i Åkersberga

En explosion misstänks ha inträffat vid en port i ett fem våningar högt bostadshus i Åkersberga norr om Stockholm.

Enorm AI-superdator byggs i Danmark

Danmark får en av världens snabbaste superdatorer. Kraftmonstret är inriktat mot generativ AI som ska ta fram nya proteinbaserade läkemedel.

Japan höjer räntan efter 17 år

Den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år och lämnar minusräntan. Skälet är främst att löneökningar har tagit fart.