Nya coronavarningen: Fattiga länder riskerar bli utan vaccin

- 11/12/2020, 19:58
Foto: Silvia Izquierdo/TT

Foto: Silvia Izquierdo/TT

Ett fåtal länder har redan påbörjat sina coronavaccinationer – och många västländer hoppas kunna göra detsamma så fort som möjligt. Men de rika ländernas stora vaccinköp riskerar att lämna de fattigare tomhänta.

För att råda bot på coronavirusets omfattande smittspridning har ett fåtal länder redan påbörjat sin vaccination.

Sverige är inte långt efter – och i en presskonferens under veckan meddelade socialminister Lena Hallengren att man hoppas hinna vaccinera alla svenskar över 18 år under första halvåret 2021.

Regeringen har tidigare gått ut med den betryggande informationen att vaccinet kommer räcka till hela den svenska befolkningen.

Foto: Martina Holmberg/TT

För sent att fördela rättvist

Men så mycket tur kommer troligtvis inte alla länder ha.

Enligt Mark Suzman, chef för välgörenhetsorganisationen "Bill & Melinda Gates Foundation", kan det redan vara för sent att säkerställa att vaccinet fördelas rättvist mellan länder. 

Den teorin baseras på en studie från "People’s vaccine alliance", bestående av företagen "Amnesty International", "Frontline AIDS", "Global Justice Now" och "Oxfam". 

Enligt undersökningen har rika länder, som bara utgör 14% av världens befolkning, redan hunnit säkra 53% av vaccindoserna som är bäst på marknaden.

Allra mest vaccin per capita har Canada, vars doser räcker för att vaccinera varje kanadensare fem gånger. 

Miljarder människor utan vaccin

Den ojämna fördelningen kan resultera i att nio av tio personer i 70 låginkomstländer inte kan vaccineras mot covid-19 nästa år, menar The Guardian.

Enligt Anna Marriott, hälsorutinschef på Oxfam, ska ingen stoppas från att ta ett livsviktigt vaccin bara för att man bor i ett visst land eller saknar pengar:

"Men om ingen dramatisk förändring sker kommer miljarder människor inte kunna få en säker och effektiv vaccination mot covid-19 på många år", säger hon.

Läs mer: Kvinna vaccinerad mot corona i Ryssland: "Allt måste börja någonstans"