Bidens historiska nominering: Transkvinna kan bli minister

- 20/01/2021, 13:14

Joe Biden kommer att leda en regering som av många beskrivs som historisk på grund av hur diversifierad den är. Nu gör Biden ytterligare en historisk nominering - i form av en vice hälsominister som är transkvinna.

Joe Biden, vars presidentinstallation äger rum idag, har tidigare nominerat ett flertal personer till sin regering som kan komma att bli historiska om senaten godkänner dem under veckan. 

På tisdagkvällen gjorde Biden, tillsammans med sin vicepresident Kamala Harris, ännu en historisk nominering. Denna gången är det Rachel Levine, hälsominister i delstaten Pennsylvania och en uppmärksammad förespråkare för striktare social distansering under coronapandemin, som nomineras till vice hälsominister. 

Vad är det som är historiskt med detta då? Jo, Levine är transkvinna. Därmed kan Levine komma att bli den första transpersonen som tar plats i en amerikansk regering någonsin. Det enda som kan sätta käppar i hjulet för Bidens nominering är om senaten inte skulle godkänna Levine. 

"Historisk och extremt kvalificerad"

Kamala Harris och Joe Biden. Foto: Andrew Harnik/TT.

Biden beskriver Levine som ”historisk och extremt kvalificerad för att leda administrationens hälsouppdrag”, i ett pressmeddelande. I pressmeddelandet skriver även Harris att hon ser fram emot att arbeta med Levine för att ”bygga upp nationen på ett sätt som gör att alla lyfts fram.” 

En förväntansfull Levine

Rachel Levine. Foto: Joe Hermitt/TT.

I ett pressmeddelande uttrycker Levine både stolthet över det arbete hon gjort som hälsominister i Pennsylvania och att hon ser fram emot att ta sig an sin nya roll: 

– Jag ser fram emot möjligheten att fortsätta tjäna invånarna i Pennsylvania, och alla amerikaner, som en del av Bidens administration om min nya position godkänns, säger hon.

Andra historiska nomineringar

Janet Yellen - kan bli USA:s första kvinnliga finansminister.

Xavier Becerra - kan bli USA:s första latinamerikanska chef för hälsodepartementet.

Avril Haines - kan bli USA:s första kvinnliga chef för den nationella underrättelsetjänsten.

Lloyd Austin - kan bli USA:s första svarta försvarsminister. 

Alejandro Mayorkas - kan bli USA:s första latinamerikanska chef för inrikessäkerhetsdepartementet. 

Pete Buttigieg - kan bli USA:s första öppet homosexuella transportminister. 

Deb Haaland - kan bli USA:s första inrikesminister med påbrå från den amerikanska ursprungsbefolkningen. 

Senatens omröstning kring nomineringarna väntas påbörjas under onsdagen. Om samtliga nomineringar godkänns blir Bidens nya regering minst sagt historisk. 

Läs mer

Det vill Joe Biden göra under första 10 dagarna som president

Tio saker du måste veta om Joe Biden

Allt du vill veta om Kamala Harris