Biden nominerar transpersonen Rachel Levine till ministerpost.
Biden nominerar transpersonen Rachel Levine till ministerpost. - Foto: Foto: Joe Hermitt/TT och Evan Vucci/TT

Bidens historiska nominering: Transkvinna kan bli minister

Joe Biden kommer att leda en regering som av många beskrivs som historisk på grund av hur diversifierad den är. Nu gör Biden ytterligare en historisk nominering - i form av en vice hälsominister som är transkvinna.


Joe Biden, vars presidentinstallation äger rum idag, har tidigare nominerat ett flertal personer till sin regering som kan komma att bli historiska om senaten godkänner dem under veckan. 

På tisdagkvällen gjorde Biden, tillsammans med sin vicepresident Kamala Harris, ännu en historisk nominering. Denna gången är det Rachel Levine, hälsominister i delstaten Pennsylvania och en uppmärksammad förespråkare för striktare social distansering under coronapandemin, som nomineras till vice hälsominister. 

Vad är det som är historiskt med detta då? Jo, Levine är transkvinna. Därmed kan Levine komma att bli den första transpersonen som tar plats i en amerikansk regering någonsin. Det enda som kan sätta käppar i hjulet för Bidens nominering är om senaten inte skulle godkänna Levine. 

"Historisk och extremt kvalificerad"

Kamala Harris och Joe Biden. Foto: Andrew Harnik/TT.

Biden beskriver Levine som ”historisk och extremt kvalificerad för att leda administrationens hälsouppdrag”, i ett pressmeddelande. I pressmeddelandet skriver även Harris att hon ser fram emot att arbeta med Levine för att ”bygga upp nationen på ett sätt som gör att alla lyfts fram.” 

En förväntansfull Levine

Rachel Levine. Foto: Joe Hermitt/TT.

I ett pressmeddelande uttrycker Levine både stolthet över det arbete hon gjort som hälsominister i Pennsylvania och att hon ser fram emot att ta sig an sin nya roll: 

– Jag ser fram emot möjligheten att fortsätta tjäna invånarna i Pennsylvania, och alla amerikaner, som en del av Bidens administration om min nya position godkänns, säger hon.

Andra historiska nomineringar

Janet Yellen - kan bli USA:s första kvinnliga finansminister.

Xavier Becerra - kan bli USA:s första latinamerikanska chef för hälsodepartementet.

Avril Haines - kan bli USA:s första kvinnliga chef för den nationella underrättelsetjänsten.

Lloyd Austin - kan bli USA:s första svarta försvarsminister. 

Alejandro Mayorkas - kan bli USA:s första latinamerikanska chef för inrikessäkerhetsdepartementet. 

Pete Buttigieg - kan bli USA:s första öppet homosexuella transportminister. 

Deb Haaland - kan bli USA:s första inrikesminister med påbrå från den amerikanska ursprungsbefolkningen. 

Senatens omröstning kring nomineringarna väntas påbörjas under onsdagen. Om samtliga nomineringar godkänns blir Bidens nya regering minst sagt historisk. 

Läs mer

Det vill Joe Biden göra under första 10 dagarna som president

Tio saker du måste veta om Joe Biden

Allt du vill veta om Kamala Harris

/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Finlands president: Tala mindre om krig

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Rekordvinst för Spotify – på 18-årsdagen

Strömningstjänsten Spotify – en av årets vinnare på Wall Street – redovisar en rekordhög vinst för årets första kvartal. Och försäljningsprognosen för andra kvartalet ser starkare ut än väntat. Men antalet abonnenter hänger inte med uppåt så snabbt som bolaget räknat med.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.