Därför bar kvinnorna lila under Bidens installation

- 20/01/2021, 21:40 -

Både Kamala Harris, Hillary Clinton och Michelle Obama bar lila kläder under dagens ceremoni som utropade Joe Biden till USA:s president. Det här är varför.

Tidigare under onsdagskvällen, svensk tid, svors Joe Biden in som USA:s nye president.

Under sitt första tal som statschef förklarade Biden att landet behöver enighet, värdighet och respekt för att återhämta sig från en tuff period. Han gav också invånarna ett löfte om att finnas till för alla:

– Jag ska vara en president för alla amerikaner, ALLA amerikaner. Jag ska kämpa lika hårt för dem som stödjer mig som för dem som inte gör det, sade han.

Foto: Carolyn Kaster/TT

Kvinnornas uppmärksammade färgval

Men tittarnas blickar drogs också till något helt annat, nämligen de kvinnliga deltagarnas klädval. Eller valet av färg, för att vara exakt. 

Både Kamala Harris, Hillary Clinton och Michelle Obama sågs nämligen bära olika nyanser av lila – en färg som har flera betydelser inom USA:s politiska värld. 

Vice president Kamala Harris. Foto: Andrew Harnik/TT

Harris betydelsefulla kampanjfärg

Harris bar ofta lila under hennes och Bidens presidentkampanj. 

Färgvalet sägs vara en blinkning till Shirley Chisholm, den första svarta kvinnan att någonsin kandidera till president 1972. Hon blev senare den första svarta kvinnan att väljas in i kongressen. 

Även Chisholm bar lila i sina kampanjer, och för att hylla sin förebild tros Harris ha gjort likadant.

Hillary Clinton. Foto: Melina Mara/TT
Bill Clinton skakar hand med president Joe Biden. Foto: Patrick Semansky/TT

Presidentparet Clinton har också en lila koppling

Även Hillary Clinton har setts bära lila i tidigare offentliga sammanhang, bland annat när hon förlorade presidentvalet mot Donald Trump 2016. 

Den som tittar riktigt noga kan även se att Bill Clinton bar en slips som drar åt lila under dagens installation. Samma färg hade slipsen runt hans hals när Hillary besegrades av Trump.

Rött + blått = lila

En sista teori kring det lila färgvalet florerar just nu på sociala medier. 

Så sent som idag betonade Biden hur viktigt det är att landet och folket står enat, även när man inte håller med varandra. Och rött (för Republikanerna) och blått (för Demokraterna) som "enas" – det blir ju faktiskt lila. 

Vad tror du? Är det koordinerade färgvalet en ren slump, eller en symbolisk gest?

Läs mer: Allt du vill veta om Kamala Harris

Läs mer: "Ett glas (Vita) husets, tack" – det här dricker presidenterna helst