Söndag 5 Dec
Stockholm

"Ett glas (Vita) husets, tack" – Det dricker presidenterna helst

Det dricker presidenterna helst.
Det dricker presidenterna helst. Foto:

Fredagskänslan infinner sig även i Vita huset, men vad som står på menyn varierar från president till president. Dyr champagne, öl eller cola light – vad skulle du välja?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Om du besöker Vita huset och beställer in "ett glas husets" – vad blir du serverad då?

Det hade troligtvis varierat ganska mycket beroende på vem som satt på presidentposten när du frågade. 

Ja, för flera av USA:s presidenter har haft väldigt specifika (och ibland oförskämda) rutiner.

Donald Trump. Foto: Evan Vucci/TT

Donald Trump

Den sittande presidenten Donald Trump har gjort lyckade affärer inom vin- och spritbranschen – men själv dricker han inte en droppe. 

Alkoholhaltiga drycker har istället bytts ut mot enorma mängder cola light. Det har till och med visat sig att han inrättat en unik, väldigt lyxig metod för att leverera den kalla läsken till sitt kontor.

Trump och den nyligen framröstade efterträdaren Joe Biden tycker sällan lika i politiska frågor. Men vad gäller alkoholkonsumtion är de mer likasinnade.

John F. Kennedy. Foto: TT

John F. Kennedy

John F. Kennedy ska ha inspirerats av karaktären James Bond i flera avseenden – men det syntes också i hans val av alkohol. 

Inför ett möte med Västtysklands dåvarande förbundskansler Konrad Adenaur såg han till att fixa fram en flaska Dom Pérignon från 1955. 

Exakt samma champagne hade kort tid innan visats upp i Bond-rullen "Dr. No".

Barack Obama. Foto: Jacquelyn Martin/TT

Barack Obama

I sitt hem i Chicago ska den tidigare presidenten Barack Obama ha en vinkällare med över 1 000 flaskor – men när han själv får välja är det öl som gäller. 

På Obamas initiativ började till och med Vita Huset brygga egen öl 2011. Ett år senare var "White house honey ale" färdigbryggd och redo att tappas upp på flaska. 

Richard Nixon. Foto/TT

Richard Nixon

En president som haft något oförskämda fasoner för sig är Richard Nixon. 

Han var väldigt förtjust i det exklusiva vinet Château Margaux från 1966 – som han blev serverad vid middagar av en servitör han anlitat specifikt för uppgiften. 

Inga konstigheter med det, med presidentrollen kommer såklart vissa förmåner. Problemet låg snarare i att gästerna kring middagsbordet aldrig fick avnjuta lika exklusiv dryck, enligt Expressen.

"Pulling a Nixon", som man brukar säga. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela