Här återvinns minsta lilla papperslapp.
Här återvinns minsta lilla papperslapp. - Foto: youtube/Yuki Shimazu wiki commons

Zero Waste: Här är staden som har noll hushållssopor

Kamikatsu är på väg att bli en stad helt utan hushållssopor. Det lilla japanska samhället återvinner mer än 80 procent av allt skräp – och hoppas snart vara en äkta "Zero Waste City".


I Sverige är vi kända för att vara duktiga på att återvinna. Vi är till och med bäst i världen på att återvinna glasflaskor, PET-flaskor och burkar. 

2019 återvanns 93 procent av allt glas, 49 procent av alla plastförpackningar och 75 procent av alla pappersförpackningar i landet, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Men vi ligger långt efter japanska Kamikatsu. Den lilla staden i Tokushima har 1 500 invånare spridda på 800 hushåll och de har alla en sak gemensamt – de är otroligt bra på att återvinna.

Läs mer: Framtidsscenariot: Så klarar vi klimatkatastrofen

Zero Waste

Det hela började med en ny utsläppslag som infördes i Japan år 2000, vilket gjorde att Kamikatsu var tvungen att stänga sina förbränningsanläggningar. 

Staden hade inte längre råd att hantera sitt avfall och kom då fram till en genial lösning: skapa mindre skräp och återvinna så mycket som möjligt. 

2003 beslutade man att som första japanska stad införa en ”Zero Waste”-politik – med mål att inte ha några hushållssopor alls. Ett stort steg i Japan, där bara 20 procent av allt avfall återvinns.

Varenda papperslapp återvinns. Foto: youtube

45 sorteringskategorier

Hushållen måste sortera sitt avfall i 45 olika kategorier innan det tas till en återvinningscentral där volontärer kontrollerar att allt hamnar i rätt låda.

Produkter som passar i flera kategorier måste tas isär, pappersetiketten från plastflaskor måste tas bort och mjölkkartonger, burkar, ja till och med plastpåsar måste sköljas ur.

Om något är i bra skicka hamnar det på i en second hand-butik, där invånarna i staden kan lämna och plocka upp saker helt gratis. 

Dessutom har i princip alla en väl fungerande kompost.

Uppe i bergen omgiven av grönska ligger Kamikatsu. Foto: Yuki Shimazu/wikicommons

Missade att bli hundraprocentiga

2016 återvann Kamikatsu 81 procent av allt hushållsavfall, och målet var att vara hundraprocentiga 2020. 

Men staden missade målet.

– Vårt mål var att uppnå noll avfall fram till 2020, men vi har stött på hinder som vi inte själva kan påverka, säger Akira Sakano, chef för Kamikatsus ideella Zero Waste Academy, till The Guardian och fortsätter:

– Och vissa produkter är designade för engångsbruk, till exempel hygienprodukter, som är svåra att separera på grund av hur de är tillverkade.

För att nå målet längre fram uppmuntras invånarna att inte köpa eller använda produkter som blir till avfall. Om de inte köper engångsplast får de poäng som de sedan kan köpa andra prylar för.

Tack vare Zero Waste-projektet har Kamikatsu blivit en populär turistattraktion som lockar omkring 2000 personer per år. 

Kanske värt en resa när pandemin är över...

LÄS MER: 

Därför bränns bilder av Greta Thunberg och Rihanna i Indien

Detta vet vi om glaciärraset i Himalaya

Experten: Därför är det dåligt att kissa i vattnet för miljön

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!