Fredag 7 Maj
Stockholm

Här är försvarets tre argument – för att fria Derek Chauvin

Polisen Derek Chauvin misstänks ha kvävt George Floyd till döds i maj 2020.
Polisen Derek Chauvin misstänks ha kvävt George Floyd till döds i maj 2020. Foto: Foto: ​Hennepin County Sheriff/TT​ och Jim Mone/AP/TT

Rättegången mot polismannen Derek Chauvin, som misstänks ha kvävt George Floyd till döds förra året, har pågått i elva dagar. Idag förväntas försvaret inleda sin presentation. Nyheter24 reder ut de argument som väntas användas för att fria Chauvin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var den 25 maj förra året som George Floyd, 46, dog i samband med ett polisingripande i Minneapolis. Efter detta står polismannen Derek Chauvin, 44, åtalad för att ha kvävt Floyd till döds. Läs mer om åtalet här. 

Foto: Jim Mone/AP/TT

Sedan rättegången inleddes har flera personer, som var på plats då Floyd dog, vittnat, vilket Nyheter24 skrivit om tidigare. Men idag väntas alltså försvaret, lett av Chauvins försvarsadvokat Eric Nelson, att påbörja sin del av rättegångsprocessen. 

Försvaret väntas, baserat på öppningsanförandet, använda sig av tre argument – i hopp om att fria Chauvin.

Argument 1: Annan dödsorsak

Försvarets främsta argument är, enligt CNN, att Floyds död inte skulle ha orsakats av Chauvins knä på hans nacke, utan av underliggande medicinska orsaker. 

I sitt öppningsanförande lyfte försvarsadvokaten Nelson fram Floyds eventuella droganvändande och hans tidigare hjärtproblem som orsaker till hans död. 

Minnesplats för George Floyd. Foto: Jim Mone/AP/TT

Med detta argument försöker försvaret undanröja en kausal länk mellan Chauvins handlingar och Floyds död, vilket krävs för att han ska kunna frias. 

Derek Chauvin. Bildkälla: Hennepin County Sheriff/AP/TT

Samtidigt har obducenten, vars utlåtande försvaret förlitar detta argument på, sagt att även om droganvändning och hjärtproblem kan ha bidragit så blev Floyd mördad genom polisens handlingar. 

Andra medicinska experter som vittnat för åklagarsidan har varit eniga om att Floyd dött genom kvävning – till följd av Chauvins knä mot hans nacke. 

Argument 2: Polisingripanden kan kräva våld

Ett andra argument är att polisingripanden kan se våldsamma och brutala ut på video, men att det är en "nödvändig" del av polisens arbete. 

Chauvins försvarsadvokat Eric Nelson. Foto: Court TV/AP/TT

– Ni kommer att inse att Derek Chauvin gjorde exakt det han tränats att göra under sin 19 år långa karriär. Användandet av våld är inte attraktivt, men en nödvändig komponent vid polisingripanden, sa Nelson under sitt öppningsanförande

En övervakningskamera filmade ingripandet. Bildkälla: Hennepin County Sheriff/AP/TT

En instruktör vid polisen i Minneapolis har tidigare sagt att Chauvins position ovanpå Floyd vid ingripandet skulle kunna ses som "kontroll genom användning av kroppsvikt", vilket är en strategi som används för att sätta handfängsel på misstänkta gärningsmän. 

Med det sagt har samma instruktör sagt att polismän instrueras att inte använda sin kroppsvikt mot någons nacke och att denna strategi inte ska användas längre stunder. 

Argument 3: Fientlig folkmassa distraherade

Det tredje argumentet som försvaret väntas använda sig av är relaterat till de vittnen som fanns på platsen vid det dödliga polisingripandet. Mer specifikt hävdar de att dessa vittnen ska ha stört poliserna på plats – så pass mycket att de distraherades från Floyds kritiska tillstånd.

Foto: Jim Mone/AP/TT

– De skrek mot dem, vilket gjorde att polismännen inte riktade sin uppmärksamhet mot Floyd, utan mot det hot som växte framför dem, sa Nelson i sitt öppningsanförande. 

Vid utfrågningen av dessa vittnen gjorde Nelson därför flera försök att få dem att erkänna att de varit arga och uppjagade vid händelsen. Åklagarsidan har dock poängterat att ingen hotat poliserna och att vittnena varit upprörda eftersom de såg hur Floyds tillstånd förvärrades.

Läs mer:

Vittnesmålen i George Floyd-rättegången – här är vad som sagts

Nu inleds rättegången mot George Floyds misstänkta mördare

Kommentera
Kopiera länk
Dela