Idag inleds rättegången mot Derek Chauvin som misstänks för mordet på George Floyd.
Idag inleds rättegången mot Derek Chauvin som misstänks för mordet på George Floyd. - Foto: Foto: Hennepin County Sheriff/AP/TT och Jim Mone/AP/TT

Nu inleds rättegången mot George Floyds misstänkta mördare

Den 25 maj 2020 dödades George Floyd vid ett polisingripande i Minneapolis. Nu ställs polismannen Derek Chauvin, som misstänks ha bragt Floyd om livet, inför rätta. Nyheter24 berättar allt du behöver veta om fallet och den stundande rättegången.


Imorgon inleds rättegången mot den polismannen Derek Chauvin, 44, som står anklagad för att ha tagit 46-årige George Floyds liv den 25 maj 2020. Mordet ledde till omfattande protester, under parollen "Black lives matter", mot polisvåld och strukturell rasism över hela världen. 

Nyheter24 reder ut vad som hände på en gata i Minneapolis för snart ett år sedan och hur den stundande rättegången kommer att gå till. 

Vad hände den 25 maj 2020?

På kvällen den 25 maj 2020 besökte Floyd en butik i södra Minneapolis för att köpa ett paket cigaretter. Ett butiksbiträde misstänkte dock att Floyd betalat med en förfalskad 20-dollarsedel och ringde polisen när Floyd inte ville lämna tillbaka cigarettpaketet. 

Efter en stund anlände fyra polismän, däribland Chauvin, som satte handfängsel på Floyd och försökte placera honom i en polisbil. Men Floyd föll ihop på marken och ska ha sagt att han inte ville sätta sig i bilen eftersom han led av svår klaustrofobi och ångest.

En minnesplats utanför butiken Cup Foods där Floyd mördades. Foto: John Minchillo/AP/TT

Det var då som Chauvin, med hjälp av två andra polismän som höll fast Floyd, placerade sitt knä mellan Floyds huvud och nacke – i över nio minuter. Under denna tid sa Floyd att han inte kunde andas hela 20 gånger.

En timme senare dödförklarades Floyd på sjukhus.

Vad var dödsorsaken?

En första obduktion uppgav att Floyd skulle ha avlidit på grund av hjärtbesvär, men enligt en oberoende obduktion utförd på uppdrag av Floyds familj dog Floyd av mekanisk asfyxi. Denna medicinska term innebär syrebrist, som ett resultat av kompression av nacke och rygg. 

Foto: Carlos Gonzalez/AP/TT

Även rättsläkaren i Hennepin County konstaterar, i sin officiella obduktionsrapport, att Floyd bragts om livet, snarare än dog av naturliga orsaker. 

Vilka åtalades – och för vad?

Derek Chauvin. Foto: Hennepin County Sheriff/AP/TT

Chauvin, som haft sitt knä på Floyds nacke, står åtalad för mord av andra graden och vållande till annans död av andra graden, vilket motsvarar dråp och vållande till annans död i Sverige. 

De tre övriga polismännen, Thomas Lane, J. Alexander Kueng och Tou Thao, står åtalade för medverkan i och medhjälp till dråp och vållande till annans död. Deras gemensamma rättegång inleds den 23 augusti 2021.

Hur går rättegången till?

Imorgon inleds rättegången, som coronaanpassats. Inledningsvis görs ett urval till juryn som ska bedöma huruvida Chauvin är skyldig eller ej till sina två åtalspunkter. 

Jurybås som coronaanpassats. Foto: Foto Barbara J. Perenic/Dispatch/AP/TT

I detta fall, som präglats av diskussioner om rasism, blir urvalsprocessen särskilt viktig. Bägge sidor får möjlighet att ställa frågor till hundratals jurykandidater, för att sedan välja ut 16 av dem. Av dessa 16 kommer 12 personer att vara aktiva beslutfattare vid rättegången, medan de fyra resterande personerna är reservkandidater. 

Urvalsprocessen väntas ta drygt tre veckor.

Den 29 mars kommer försvaret och åklagarsidan att börja presentera bevis, vittnesmål och argument. 

Hur länge kommer rättegången att pågå?

Det är fortfarande oklart hur lång tid rättegången väntas ta, men det kan mycket väl dröja till slutet av april innan en dom avläggs.

Vilket straff kan Chauvin få?

Foto: Bebeto Matthews/AP/TT

I delstaten Minnesota är det maximala straffet för mord av andra graden är 40 års fängelse. Vållande till annans död av andra graden har ett maxstraff på 10 års fängelse. 

Hur är stämningen i Minneapolis?

Totalt har staden, enligt The Washington Post, spenderat drygt 8.5 miljoner kronor på att rusta Minneapolis inför rättegången. Omkring domstolsbyggnaden där rättegången mot Chauvin ska hållas har säkerheten höjts med dubbla barrikader och taggtråd.

Bygget av barrikaderna har pågått länge. Foto: Jim Mone/AP/TT

Dessutom har nationalgardet och extra polisstyrkor kallats in eftersom oroligheter är väntade i samband med rättegången. Men än så länge är invånarna i Minneapolis högst fredliga – flera av dem har till exempel lämnat blommor vid barrikaderna som en hyllning till Floyd. 

Invånare har lämnat blommor vid barrikaderna. Foto: Jerry Holt/AP/TT

Läs mer:

Ung man dog – efter att polis stod på hans nacke

Polis i USA avslöjade – försökte radera fakta om polisbrutalitet

Efter mordet på George Floyd: Familjen stämmer staten

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!