Torsdag 15 Apr
Stockholm

Vittnesmålen i George Floyd-rättegången – här är vad som sagts

Nyheter24 sammanfattar vittnesmålen mot Derek Chauvin i George Floyd-rättegången.
Nyheter24 sammanfattar vittnesmålen mot Derek Chauvin i George Floyd-rättegången. Foto: Foto: Court TV/AP/TT och Jim Mone/AP/TT

Just nu pågår rättegången mot polismannen Derek Chauvin som misstänks ha kvävt George Floyd till döds under ett polisingripande i maj 2020. Flera personer har vittnat mot Chauvin – men vad har egentligen sagts? Nyheter24 sammanfattar vittnesmålen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Den 9 mars började rättegången mot polismannen Derek Chauvin, 44, som misstänks ha orsakat George Floyds, 46, död i Minnepolis den 25 maj förra året. 

Foto: Jim Mone/AP/TT

Chauvin står åtalad för mord av andra och tredje graden, samt vållande till annans död av andra graden, vilket motsvarar dråp och vållande till annans död i Sverige. Läs mer om Floyds dödsorsak, längden på rättegången och hur processen går till här. 

Under de senaste två dagarna har åklagaren kallat nio vittnen. Nyheter24 sammanfattar vittnesmålen. 

Jena Scurrys vittnesmål: "Någonting var fel"

Den första personen att vittna under rättegången var Jena Scurry som arbetar som larmoperatör i Minneapolis.  

Hon berättade, enligt The Independent, hur hon såg hela polisingripandet genom en av stadens många övervakningskameror och att hon initialt misstänkte tekniska problem eftersom polismännen hade suttit så länge på Floyd.

Jena Scurry under rättegången. Bildkälla: Court TV/AP/TT

"Jag frågade först om skärmarna hade frusit för bilden förändrades inte", sa hon och fortsatte: " Mina instinkter sa att någonting var fel, det var någonting som inte var rätt."

Scurrys instinkt fick henne att ringa till polisen själv för att meddela vad hon sett hända.

Alisha Oylers vittnesmål – och videoklipp 

Rättegångens andra vittne var Alisha Oyler. Hon arbetade i en butik mittemot platsen där polisingripandet ägde rum och filmade totalt sju videoklipp av händelseförloppet, vilka åklagarsidan sannolikt ville att juryn skulle ta del av, snarare än Oylers egna utsagor.

Oyler hade nämligen själv svårt att minnas vad som hänt, men sa att hon sett att polisen börjat "tjafsa med någon" på andra sidan gatan, enligt ABC News

Donald Williams: "Vittne till ett mord"

MMA-fightern och säkerhetsvakten Donald Williams blev rättegångens tredje vittne. Han var påväg till den butik som Floyd precis besökt och såg då hur Floyd låg ner på asfalten med Chauvins knä i nacken. 

Donald Williams under rättegången. Bildkälla: Court TV/AP/TT

"Man kunde se att han upplevde oerhörd smärta. Hans ögon rullade bakåt och hans mun var vidöppen. Jag kunde se att han kämpade för att få luft", sa Williams enligt CNN och konstaterade att han "blivit vittne till ett mord". 

I likhet med larmoperatören Jena Scurry larmade Williams polis i samband med händelseförloppet. Han uppgav i sitt vittnesmål att han inte kunde få kontakt med polismännen på plats "på ett mänskligt plan". 

18-åriga Darnella: "Hade en kall blick"

Darnella, den numera 18-åriga kvinnan som la upp det virala videoklippet som visar hur Chauvin pressar sitt knä mot Floyds nacke och som på grund av hennes unga ålder fick vittna med bara sitt förnamn, var rättegångens fjärde vittne. 

Darnellas virala videoklipp väckte nytt liv i Black lives matter-rörelsen världen över. Foto: Jim Mone/AP/TT

I sitt vittnesmål berättade hon, enligt MSNCB, hur Chauvin obrytt tittade på henne och andra vittnen som försökte förhindra Floyds död.

"Han hade en kall blick. Hjärtlös. Han brydde sig inte. Det verkade inte som om att han brydde sig om vad vi sa", sa Darnella. 

Nioåriga flickan: "Han flyttade inte på sig"

Darnellas kusin, en nioårig flicka, var också på plats då Floyd dog och hon var det femte vittnet att kallas under rättegången. Hon berättade bland annat att ambulanspersonalen som till slut anlände till platsen fick "knuffa bort" Chauvin från Floyds nacke.

"De bad honom artigt, men han flyttade inte på sig", sa hon. 

Tre gymnasieelever vittnade

Tre tonåringar i gymnasieåldern kallades som sjätte, sjunde och åttonde vittne vid rättegången. En av dem beskrev, enligt The Washington Post, hur Chauvin pressade sitt knä mot Floyds nacke på ett sätt "som inte behövdes".

Derek Chauvin till höger under rättegången. Bildkälla: Court TV/AP/TT

En av de andra beskrev hur hon kände att hon rent fysiskt inte kunde göra något eftersom det var en polis som satt på Floyd, samtidigt som hon nu lever med skuldkänslor.

"Jag är vaken på nätterna och ber om ursäkt till George Floyd för att jag inte gjorde mer, för att jag inte räddade hans liv", sa hon enligt WMBF News. Men tonårsflickan betonade också att fokus egentligen inte bör riktas mot vad hon inte gjorde, utan snarare mot vad Chauvin gjorde.

Genevieve Hansen: "Upprörande"

Genevieve Hansen, som till vardags arbetar inom stadens brandkår, var rättegångens nionde vittne. Hon var ute på en promenad när hon såg Floyd ligga livlös på marken.

"Han rörde sig inte och bar handfängsel, och tre vuxna män som har hela deras kroppsvikt på någon är för mycket", sa hon enligt The Washington Post och beskrev vidare hur en av polismännen nekat henne möjlighet att hjälpa Floyd. 

Genevieve Hansen under rättegången. Bildkälla: Court TV/AP/TT

Vid ett tillfälle frågade Chauvins försvarsadvokat Eric Nelson om Hansen skulle beskriva vittnena på platsen som "upprörda eller arga". Hansen svarade: "Jag vet inte om du sett någon bli dödad, men det är upprörande". 

Hansens vittnesmål, som påbörjades på tisdagen, ska återupptas under onsdagen. 

Läs mer:

Donald Trump om polisvåldet mot svarta: "Fler vita mördas"

Efter mordet på George Floyd: Familjen stämmer staten

Kommentera
Kopiera länk
Dela