Stockholm

Myndighet: Kvinnors "sexiga kroppsformer" leder till övergrepp

Malaysias hälsomyndighet anklagas för sexism.
Malaysias hälsomyndighet anklagas för sexism. Foto: Foto: Vincent Thian/AP/TT och Martina Holmberg/TT

Invånare i Malaysia rasar mot landets hälsomyndighet efter att man upptäckt flera sexistiska dokument på myndighetens officiella hemsida. Det ska bland annat ha stått att kvinnors "sexiga kroppsformer" leder till sexuella övergrepp.


Läs mer

Användare på sociala medier har uppmärksammat en rad sexistiska dokument som publicerats av Malaysias hälsomyndighet. Nu har myndigheten, efter massiv kritik, tillfälligt stängt ned sin officiella hemsida. 

Dokument: "Sexiga kroppsformer" leder till övergrepp 

I ett dokument som publicerades redan 2016 gick det, enligt VICE, att läsa hur kvinnors "sexiga kroppsformer", "charmiga personligheter" och "fysiska skönhet" var faktorer som leder till att män sexuellt förgriper sig på och trakasserar kvinnor. 

Foto: Martina Holmberg/TT

Även "olämpliga kläder" listades som en orsak till att kvinnor blev utsatta för övergrepp. 

Ambitiösa kvinnor "riskerar att bli lesbiska"

Efter att det första dokumentet väckt stor uppståndelse i sociala medier hittades ytterligare sexistiskt innehåll på hemsidan. I ett dokument stod det bland annat att ambitiösa kvinnor som arbetar i kvinnodominerade miljöer "riskerar att bli lesbiska".

Myndigheten granskar nu alla dokument

I samband med kritikstormen uppgav hälsomyndighetens generaldirektör Noor Hisham Abdullah, i en intervju med Malay Mail, att de nu granskar samtliga dokument publicerade på hemsidan. 

Generaldirektören Noor Hisham Abdullah. Foto: Vincent Thian/AP/TT

Enligt Hisham Abdullah ska innehållet i dokumenten inte reflektera myndighetens ståndpunkter, utan det ska ha skrivits av en enskild person som haft dessa åsikter vid tidpunkten. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.