Resor till medelhavet kan bli verklighet i sommar.
Resor till medelhavet kan bli verklighet i sommar. - Foto: Handout/Erik Johansen/NTB scanpix/TT

Gratis coronatest och ingen karantän med EU:s vaccinpass

Idag röstar EU-parlamentet i frågan om vaccinpasset. Passet förväntas vara klart i mitten av juni och ska underlätta resandet i sommar.


EU:s digitala resecertifikat, eller vaccinpasset som det ofta kallas, kommer innehålla tre delar: ett intyg på att du har fått vaccin, att du nyligen haft covid-19 och har antikroppar eller om du nyligen testat negativt.

Eftersom dyra tester kan innebära diskrimering, ska det inte kosta något.

– Inte bara certifikatet utan även testerna bör vara gratis, säger EU-parlamentarikern Tineke Strik till Sveriges radio.

Inga nationella restriktioner

EU-parlamentet vill också att kravet på karantän ska tas bort för de som är vaccinerade, och att medlemsländerna inte får ha ytterligare nationella reserestriktioner. 

Det sistnämnda förslaget kommer troligen att möta motstånd eftersom det idag är en nationell fråga.

Det finns även ett förslag om att de nationella vaccinpassen som bland annat Sverige och Danmark har – ska vara kompatibla med EU:s.

Parlamentet kommer att rösta om vaccinpasset senare under onsdagen, och kommer att behöva enas för att det ska kunna bli verklighet till sommaren.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

1 timme sedan
Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.