Fredag 19 Aug
Stockholm

Fem barn som dödats i USA:s skjutningar: "En ofattbar smärta"

Nyheter24 minns fem barn som mist livet i USA:s många dödsskjutningar.
Nyheter24 minns fem barn som mist livet i USA:s många dödsskjutningar. Foto: Bildkälla: Privat/Metropolitan Police Department, Privat/Wilson Police Department och Privat/Orange County Sheriff's Office

I USA, där rätten att bära vapen är grundlagsstiftad, inträffar tusentals dödsskjutningar årligen – och varje år är det i genomsnitt 1 663 barn som blir ihjälskjutna innanför landets gränser. Nyheter24 minns fem av dessa barn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Enligt statistik från organisationen Brady United, vilka utgår från data hämtad från amerikanska sjukhus såväl som myndigheten Centers for Disease Control and Prevention (CDC), dör i genomsnitt 38 826 amerikaner i skjutningar varje år.

Totalt 1 663 av dessa dödsoffer är barn i åldrarna 1-17 år. Nyheter24 minns fem av de barn som mist livet i skjutningar som ägt rum under de senaste åren. 

1. Jaslyn Adams, 7 år

Jaslyn Adams. Bildkälla: Privat/Wikimedia Commons

Den 18 april 2021 blev 7-åriga Jaslyn Adams skjuten till döds när hon satt i en bil tillsammans med sin pappa vid en McDonald's drive thru i Chicago. Jaslyn sköts, enligt Chicago Tribune, med sex skott och pappan, som överlevde dådet, träffades av ett skott.

Två män, 18 respektive 21 år gamla, har gripits misstänkta för mord och mordförsök, rapporterar NBC Chicago. Motivet är fortfarande okänt.

2. Cannon Hinnant, 5 år

Den 5-årige Cannon Hinnant var ute och cyklade tillsammans med sina två systrar utanför sitt hem i Wilson, North Carolina, den 9 augusti 2020 när han sköts till döds. Gärningsmannen bakom dådet var familjens 25-årige granne, som greps dagen därpå misstänkt för mord, enligt ABC7 News

Cannon Hinnant. Bildkälla: Privat/Wilson Police Department

Motivet till den dödliga skjutningen är fortfarande inte känt och enligt Cannons pappa hade familjen ätit middag med grannen, som de inte hade något otalt med, kvällen innan dådet.

"Den här familjen har genomlidit en ofattbar smärta på grund av den här sanslösa våldshandlingen", skriver Cannons farmor Gwen Hinnanten donationssida som upprättats efter pojkens död. 

3. Tamir Rice, 12 år

Det var den 22 november 2014 som Tamir Rice, 12, blev skjuten av en 26-årig polisman i Cleveland, Ohio. Dagen därpå dog Tamir på sjukhus. 

Skottlossningen hade, enligt det amerikanska justitiedepartementet, föranletts av att polisen larmats om att en person setts med vad inringaren beskrev som en "leksakspistol" vid en lekplats. 

Bildkälla: Privat/Wikimedia Commons

Polispatrullen som skickades till platsen fick inte uppgifter om att inringaren även beskrev personen som en minderårig och när de anlände till platsen tog det bara några sekunder innan Tamir sköts. Enligt polismannen ska han ha trott att 12-åringen drog vapen när han sett hans händer vid midjan. 

En utredning som tillsattes efter den dödliga skjutningen konstaterade att polismannen agerat enligt protokoll och inget åtal väcktes mot honom. 

Senare avskedades polismannen – men då för att han undangömt information om att han, vid en annan polismyndighet, bedömts vara känslomässigt instabil och olämplig för tjänstgöring

4. Carmelo Duncan, 1 år

Klockan 21.35 den 2 december 2020 öppnade en gärningsperson eld mot en bil i Washington D.C. I bilen fanns en vuxen man och två barn, varav en var 15 månader gamla Carmelo Duncan – som träffades av flera skott. Carmelo fördes med ambulans till sjukhus där han senare dödförklarades.

Carmelo Duncan. Bildkälla: Privat/Metropolitan Police Department

Enligt ABC News har ingen kunnat gripas för dådet. Detta trots att polisen utfärdat en belöning på drygt 500 000 kronor till den som kan ge information som leder till ett gripande. 

5. Daquane James Felix Jr., 3 år

Den 22 september 2020 sköts Daquane James Felix Jr., som firat sin treårsdag bara tio dagar tidigare, i en drive by-skjutning i en bostad utanför Orlando, Florida. 

Av de nio personer som befann sig i huset när eld öppnades från en förbipasserande bil var Daquane den enda som träffades av skotten.

Daquane James Felix Jr. Bildkälla: Privat/Orange County Sheriff's Office

Enligt New York Post misstänker polisen att skjutningen var en hämndaktion relaterad till en gängkonflikt i området, men ännu har ingen gripits för mordet på Daquane. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.