Mordet på sexåriga JonBenét Ramsey är fortfarande olöst.
Mordet på sexåriga JonBenét Ramsey är fortfarande olöst. - Foto: Boulder Police Department/AP/TT och David Zalubowski/TT

Det mystiska mordet på skönhetsdrottningen JonBenét Ramsey

Det olösta mordet på den sexåriga skönhetsdrottningen JonBenét Ramsey, som hittades mördad i sitt hem under 1990-talet, är ett av USA:s mest uppmärksammade och kostsamma polisutredningar någonsin.


Den 6 augusti 1990 föddes JonBenét Ramsey och drygt sex år senare hittades flickan, som vunnit en hel rad skönhetstävlingar, mördad i familjens hem i Boulder, Colorado. 

Trots att utredningen är en av de dyraste i USA:s historia är mordet, som kantas av mystiska omständigheter, fortfarande olöst.

Brevet med krav på lösensumma 

Strax före klockan 06.00 den 26 december 1996 ringde en förtvivlad kvinna vid namn Patsy Ramsey till polisen. Hennes dotter JonBenét saknades och nedanför husets trappa hade hon hittat ett tre sidor långt brev.

John Bennett Ramsey och Patsy Ramsey. Foto: Helen H. Davis/AP/TT

I brevet krävde en eller flera okända personer, som skulle ringa mellan 08.00 och 10.00 dagen därpå, en lösensumma på 118 000 dollar. Dessutom stod det att dottern skulle dö om Patsy, eller hennes make John Bennett Ramsey, kontaktade polisen. 

Polisen söker efter ledtrådar – utan framgång

Kort efter Patsys samtal anlände polisen till familjens hus för att säkra bevis och ledtrådar i jakten på flickans kidnappare. Men huset spärrades inte av och familjens vänner, som agerade moraliskt stöd för de upprörda föräldrarna, kontaminerade stora delar av brottsplatsen. 

Familjens hus i Boulder, Colorado. Foto: David Zalubowski/AP/TT

Efter flera timmar på platsen lämnade polisen familjen Ramsays hem, utan några vidare ledtrådar kring vad som hänt JonBenét. Kvar lämnades föräldrarna Patsy och John, samt en utredare, i väntan på kidnapparnas samtal.

JonBenét hittas i bostadens källare

När klockan passerat 10.00 den 27 december hade föräldrarna fortfarande inte fått något samtal och John började då gå igenom huset ännu en gång för att se om någon av JonBenéts tillhörigheter också saknades.

JonBenét vid en av de många skönhetstävlingar hon medverkade i. Foto: Privat/AP/TT

Det var då han gjorde den fruktansvärda upptäckten. I husets källare, som inte genomsökts av polisen, hittade han nämligen en död JonBenét. Flickan var inlindad i en vit filt, med en sladd om handlederna och tejp över munnen.

John bar upp sin dotter till nedervåningen, men utredaren på plats, som direkt misstänkte att John varit inblandad i mordet, konstaterade snabbt att hon var död.

Dödsorsaken fastställs

I januari 1997 fastställdes JonBenéts dödsorsak. Hon hade dött genom strypning, men hade även en skallfraktur. Dessutom kunde man konstatera att sexåringen blivit utsatt för sexuella övergrepp och att hon fått stötar från en elpistol.

Misstankar riktas mot paret Ramsey

Mordet på JonBenét fick stor uppmärksamhet i amerikansk media och polisen började sakta men säkert fatta misstankar mot paret Ramsey. En teori var att föräldrarna hade råkat döda sin dotter och att de i ren och skär panik iscensatt den påstådda kidnappningen.

JonBenét begravs den 31 december 1996. Foto: Ric Feld/AP/TT

De belägg som polisen hade för denna teori var bland annat att brevet som lämnats var skrivet, med en penna från huset, på ett papper från Patsys anteckningsblock. Dessutom väckte lösensumman på 118 000 dollar vissa misstankar eftersom John just fått en bonus på just detta belopp från företaget han arbetade för. 

Den 30 april 1997 höll polisen sina första formella förhör med paret Ramsey och det dröjde ytterligare månader innan ett andra förhör kunde hållas med föräldrarna – som hela tiden nekade till inblandning i mordet på JonBenét. 

En Kalla fall-utredare kallas in

En utredare, som arbetade med kalla fall, vid namn Lou Smit kallades till slut in i utredningen och han var, ända fram till sin död 2010, övertygad om att paret Ramsey var oskyldiga. 

Foto: Privat/AP/TT

Istället menade han att en inkräktare hade tagit sig in i bostaden genom ett öppet källarfönster och att det DNA som hittats under JonBenéts naglar tillhörde denna inkräktare.

John Mark Karr erkänner mordet 

Den 24 juni 2006 gick Patsy bort i cancer och i augusti samma år erkände John Mark Karr att han drogat JonBenét, förgripit sig på henne och sedan råkat döda henne. 

John Mark Karr. Foto: Apichart Weerawong/AP/TT

Men erkännandet bedömdes vara falskt efter att Karrs DNA inte matchat det som hittats under JonBenéts naglar. Han kunde heller inte knytas till brottsplatsen.

Misstankarna mot paret Ramsey avskrivs

Två år senare, i juli 2008, kunde polisen testa DNA:et med en ny teknik och resultatet visade att det tillhörde en eller två okända män.

Efter detta test avskrevs alla misstankar mot paret Ramsey och distriktsåklagaren skickade en formell ursäkt till John. 

Personerna som var av intresse

Under utredningens gång fanns flera personer som var av intresse, men som senare friades från alla misstankar, däribland en hemlös man och en man som agerat jultomte på familjen Ramsays årliga julfester.

I en dokumentärserie producerad av CBS år 2018 pekades också JonBenéts äldre bror, Burke Ramsay, ut som en potentiell gärningsman, vilket senare ledde till att han anmälde kanalen för förtal. 

Mordutredningen pågår ännu

Utredningen av mordet på JonBenét är fortfarande aktiv och 25 år senare är flickans familj fortfarande fast beslutna om att hitta mördaren.

John Bennett Ramsey söker fortfarande efter sin dotters mördare.

– Familjen har inte förlorat viljan att kämpa eller viljan att hitta mördaren, säger JonBenéts halvbror John Andrew Ramsey, till ABC News.

Källa: CNN och ABC News

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre vinst men Postnord tappar volymer

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

Så många svenskar saknar en nära vän

Omkring 700 000 personer i Sverige har ingen att prata med om personliga saker. Och det är fler män än kvinnor som uppger att de inte har en nära vän.

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.

Polisen i Lindesberg rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt påverkad lastbilschaufför stoppad på Rv 50, norr om Lindesberg", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Stockholm

"Polis och räddningstjänst kallas till Linnègatan på Östermalm med anledning av brand i en lastbil.", skriver polisen på sin hemsida.