Nyheter24 reder ut vad vi vet om det mystiska Havanna-syndromet.
Nyheter24 reder ut vad vi vet om det mystiska Havanna-syndromet. - Foto: Jessica Gow/TT och Andrew Harnik/AP/TT

Det mystiska Havannasyndromet: Orsakat av hemlig krigsföring?

De senaste åren har 130 diplomater och statstjänstemän insjuknat i Havannasyndromet – ändå vet ingen vad som orsakar det mystiska sjukdomstillståndet. Är det resultatet av hemlig krigsföring, och vem ligger i så fall bakom attackerna?


Under förra veckan kom det uppgifter om två nya inrapporterade fall av det så kallade Havannasyndromet. Det var i slutet av förra året som två anställda vid Vita huset, med några veckors mellanrum, drabbades av den mystiska åkomman i samband med att de varit på jobbet. 

Medan den ena hade milda symtom, blev den andre så pass sjuk att den tvingades uppsöka sjukvård, uppger källor för CNN.

Två anställda drabbades av Havannasyndromet förra året. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Men det är inte första gången som amerikanska statstjänstemän insjuknar i vad som alltså blivit känt som Havannasyndromet. Hela 130 personer, däribland amerikanska diplomater på Kuba och i Ryssland och Kina, har drabbats, enligt The New York Times

Vad är då Havannasyndromet, vilka är symtomen och vad är det som orsakar sjukdomen? Det är frågor som forskare och statliga utredare fortfarande försöker att besvara. Nyheter24 reder ut vad vi vet så här långt. 

Vad är Havannasyndromet?

Havannasyndromet, eller på engelska "Havana-syndrome", är en mystisk åkomma som upptäcktes för första gången på den amerikanska ambassaden i Havanna, Kuba, 2016. 

Enligt BBC drabbades då flera diplomater och övrig ambassadpersonal av plötsliga symtom såsom hörselnedsättning, yrsel och andra neurologiska besvär.

USA:s ambassad i Havanna. Foto: Desmond Boylan/AP/TT

Även personal på Kanadas ambassad insjuknade. Kort därpå påbörjades en utredning av det inträffade, vilket resulterade i att den amerikanska staten slutligen anklagade Kuba för att ha utfört radiovågsattacker mot de amerikanska företrädarna i landet. 

Sedan dess har flera fall av Havannasyndromet rapporterats in, däribland av personer verksamma inom CIA. 

Vilka symtom ger Havannasyndromet?

I en rapport publicerad av amerikanska National Academies of Sciences (NAS) upplever de som blir sjuka i Havannasyndromet ett högt ljud och ett intensivt tryck i huvudet, följt av yrsel och smärta i huvud eller öron. 

– De neurologiska symtomen som finns bland de med Havannasyndromet förekommer också vid hjärnskakningar. Likheterna är slående, säger läkaren Amit Sachdey, medicinsk direktör vid neurologiska institutionen på Michigan State University, till magasinet Health

Huvudvärk är ett av symtomen som de med Havannasyndromet drabbats av. Foto: Jessica Gow/

Vidare har de som drabbats berättat att symtomen ibland upphört när de lämnat platsen där besvären uppstått. Medan vissa har tillfrisknat helt har andra bestående men i form av huvudvärk, kroniska sömnbesvär och till och med hjärnskador. 

Vad är orsaken bakom Havannasyndromet?

Detta, varför vissa drabbas av sjukdomen, är en av de största frågorna som både forskare och utredare jobbar med. Än är nämligen orsaken bakom den mystiska åkomman inte fastställd. 

Den tidigare nämnda rapporten från NAS poängterar dock att Sovjetunionen, för över 50 år sedan, forskat kring användningen av pulserande radiovågar – men de konstaterar inte att dessa skulle orsaka syndromet.

Istället skriver man att sjukdomen sannolikt orsakas av ett vapen eller någon form av utrustning som sänder ut riktade mikrovågor. Detta har emellertid inte kunnat bevisas – och vem som skulle ligga bakom attackerna är fortfarande oklart. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

2 timmar sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.