De 39 år gamla morden närmar sig en lösning efter ett nytt vittnesmål mot misstänkte Alan Phillips.
De 39 år gamla morden närmar sig en lösning efter ett nytt vittnesmål mot misstänkte Alan Phillips. - Foto: Park County Sheriff's Office/AP/TT och Privat/RockyMountainColdCase.org

Efter 39 år: Nytt avgörande vittnesmål mot misstänkte dubbelmördaren

I januari 1982 försvann Annette Schnee, 21, och Barbara Jo Oberholtzer, 29, spårlöst i Colorado. De unga kvinnorna hittades senare mördade och i 39 år har mördaren gått fri. Men genom släktdatabaser – och ett avgörande tips – kan nu fallet vara nära en lösning.


Det var den 6 januari 1982 som både Annette Schnee, 21, och Barbara Jo Oberholtzer, 29, plötsligt försvann utanför skidorten Breckenridge i Colorado i samband med att de, på skilda platser, liftat. 

Medan Oberholtzers döda kropp hittades av 29-åringens familj dagen därpå, med en skottskada i bröstet, dröjde det sex månader innan Schnee hittades. Hon hade blivit skjuten i ryggen. 

I hela 39 år gäckade morden på de unga kvinnorna polisen, men nu närmar sig de kalla fallen en lösning. 

Släktdatabasen pekade mot Alan Philips

I våras tog fallen med de olösta morden en ny vändning tack vare en släktdatabas. DNA som kunnat säkras från offren 39 år tidigare gav nämligen en matchning: den 70-årige trebarnspappan och tidigare bilmekanikern Alan Phillips

Alan Phillips misstänks för morden. Bildkälla: Park County Sheriff's Office/AP/TT

Phillips, som de senaste decennierna levt ett helt vanligt liv, kunde gripas i sin bostad som endast låg ett fåtal mil från de vägar där Schnee och Oberholtzer försvunnit. 

Men bortsett från DNA-matchningen har polisen inte kunnat bevisa att den numera 70-årige mannen skulle ha varit på platsen för morden – fram tills nu.

Pensionerad brandman kom med ovärderligt tips

När den pensionerade brandmannen Dave Montoya fick syn på ett foto av Philipps i samband med att han tittade på nyheterna slogs han av att mannen såg bekant ut. Snart förstod Montoya att Phillips var samma man som han, för 39 år sedan, räddat i samma bergsområde som kvinnorna försvunnit ifrån. 

Det visade sig att denna räddningsinsats, som inleddes efter att ett flygplan sett en blinkande ficklampa i bergen, ägde rum natten efter att Schnee och Oberholtzer försvann. 

Schnee och Oberholtzer. Foto: Privat/RockyMountainColdCase.org

Piloten larmade brandkåren och, enligt The Guardian, Montoya hittade kort därefter Phillips i bergen.

– Mycket riktigt var han där i sin lilla pick-up och han såg mig och sa ”åh gud, jag är räddad”, har Montoya tidigare sagt till den lokala tv-kanalen KUSA-TV.

Under räddningsinsatsen la Motoya märke till ett blåmärke i Phillips panna, men skadan ska ha blivit bortförklarad när den påtalades av brandmannen. Polisen misstänker dock att blåmärket uppkommit när Phillips kidnappat och mördat kvinnorna.

Mamman: "39 års helvete"

21-åriga Schnees mamma, Eileen Franklin, har tidigare beskrivit hur hon och andra anhöriga till offren genomlevt "39 års helvete". När Phillips greps kom det som en chock för kvinnornas familjer.

– Jag trodde att jag aldrig skulle få något avslut. Jag trodde att jag kanske skulle dö innan det blev ett avslut. Nu är jag redo att lämna när min tid kommer, har Franklin sagt till Channel 7 News.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

1 timme sedan
Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.