Fängelse i Iran för USA-reporter

En revolutionsdomstol i Iran har dömt den amerikanskiranska journalisten Saberi.


En revolutionsdomstol i Iran har dömt den amerikansk-iranska journalisten Roxana Saberi till åtta års fängelse.

Domen ska överklagas, uppger hennes advokat.

31-åriga Saberi har hållits fängslad i det ökända Evin-fängelset i huvudstaden Teheran sedan i januari, anklagad för att ha spionerat för USA. En rättegång har hållits under veckan, bakom stängda dörrar.

USA och Iran har haft mycket ansträngda relationer i decennier. Vid revolutionen i Iran för 30 år sedan - som hade brett folkligt stöd, men med tiden fick alltmer religiös prägel - störtades den USA-stödde shahen och den nya regimen tog bland annat kontroll över amerikansk egendom. USA svarade med ekonomiska sanktioner och politisk utfrysning.

Sedan Barack Obama valdes till president har det luftats önskemål om bättre relationer i båda huvudstäderna, men fallet Saberi bidrar till att det kärvar. Utrikesminister Hillary Clinton har uppmanat regimen att frige journalisten.

Domen på åtta års fängelse ska ses i ljuset av att det i samband med åtalet sades att hon kunde få dödsstraff, men den uppges likafullt vara den strängaste som utdömts i ett säkerhetsmål i Iran mot en person med dubbelt medborgarskap. Det har de senaste åren inträffat flera gånger att amerikansk-iranier, bland andra akademiker, gripits i Iran och hållits fängslade i flera månader.

Saberis föräldrar, som rest till Iran för att vädja för hennes sak och har besökt henne minst två gånger, uppger att hon lurats till att erkänna och att de hade hoppats på en mildare dom.

Roxana Saberi har rapporterat från Iran för flera utländska nyhetsorganisationer, bland dem BBC. Regimen hävdar att hon också har arbetat illegalt som journalist sedan hennes arbetstillstånd drogs in 2006.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.