President Milos Zeman visar sitt stöd för Viktor Orbán och kallar transpersoner "motbjudande".
President Milos Zeman visar sitt stöd för Viktor Orbán och kallar transpersoner "motbjudande". - Foto: Lisa Leutner/AP/TT

Tjeckiens president om transpersoner: "Motbjudande"

Den nya, ungerska, lagen som förbjuder spridandet av information som främjar homosexualitet har kritiserats hårt. Men nu ställer sig Tjeckiens president, Milos Zeman, bakom den nya lagen – och kallar transpersoner "motbjudande".


Det var i mitten av juni som parlamentet i Ungern godkände en lag som förbjuder spridandet av information som främjar homosexualitet.

Material som ”främjar könsidentitetsmässiga avvikelser, könsbyte och homosexualitet får inte göras tillgängligt för personer under 18 år”, lyder en del av lagtexten – som lagts fram av landets konservativa regering Fidesz. Läs mer om lagen här.

Även om lagen mött hård kritik finns det de som istället stödjer den, däribland Tjeckiens president Milos Zeman

Milos Zeman. Foto: Lisa Leutner/TT

President Zeman: "Inneboende motbjudande"

Samtidigt som Pride-festivaler går av stapeln runtom i världen tog den tjeckiske presidenten, under söndagskvällen, tillfället i akt att kommentera Ungerns nya kontroversiella lag – och försvarade Ungerns premiärminister Viktor Orbán

Viktor Orbán. Foto: Olivier Matthys/AP/TT

– Jag ser ingen anledning till att inte hålla med honom, sa Zeman enligt CNN och adderade senare:

– Jag kan förstå homosexuella, lesbiska och så vidare. Men vet du vilka jag inte kan förstå? Dessa transpersoner. De är inneboende motbjudande.

/
/
/
Senaste nytt

Riksbanken: Inflationstrycket avtar verkligen

Ringhals 4 uppe i full effekt i eftermiddag

Ringhals kärnkraftsreaktor 4 ökar produktionen igen efter att ha levererat el på halv effekt i ett par dagar. Klockan 17 ska full effekt ha uppnåtts, uppger Ringhals presschef Anna Collin till TT.

Larm om beväpnad man vid skola – eleverna inrymda

En skola i Karlstad har inrymts efter uppgifter om att en beväpnad person ska ha synts till i närheten av skolan, rapportera Nya Wermlands-Tidningen.

Stopp i Klaratunneln i flera dagar

Klaratunneln i centrala Stockholm kan komma att vara stängd i flera dagar efter en trafikolycka på fredagsmorgonen, uppger Trafikverket.

Priset på bensin och diesel fortsätter sjunka – så billigt blir det att tanka nu

Drivmedelspriserna fortsätter att sjunka till en ny årslägstanivå. Riktpriset för 95-oktanig bensin sänks med 20 öre till 18,34 kronor medan den 98-oktaniga kostar 19,29 kronor efter en lika stor sänkning.

Polisen rapporterar om misshandel, Kiruna

"Kiruna, man anhållen misstänkt för misshandel.", skriver polisen på sin hemsida.