Fredag 23 Jul
Stockholm

Ungern förbjuder "främjande" av homosexualitet i ny lag

Enligt premiärminister Viktor Orbán kommer lagen bidra i bekämpandet av pedofili
Enligt premiärminister Viktor Orbán kommer lagen bidra i bekämpandet av pedofili. Foto: John Thys/Fredrik Hagen​​/TT

"Homofobi och transfobi har inte någon plats i Europa", menar den ungerska europaparlamentarikern Anna Donath – en av många som riktat kritik mot den ungerska regeringens nya, kontroversiella lag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under tisdagen har parlamentet i Ungern godkänt en kontroversiell lag som förbjuder spridandet av information som främjar homosexualitet.

Material som ”främjar könsidentitetsmässiga avvikelser, könsbyte och homosexualitet får inte göras tillgängligt för personer under 18 år”, lyder en del av lagtexten – som lagts fram av landets konservativa regering Fidesz.

Enligt lagen ska sexualundervisning inte heller lyfta ämnen kring könsidentitet, könsbyte och homosexualitet.

Nu förbjuds Harry Potter

När den nya lagen träder i kraft kommer filmer som "Bridget Jones's dagbok", "Harry Potter" och "Billie Elliot", som alla anses främja homosexualitet, bara få visas kvällstid med en tydlig 18-årsgräns.

Det framgår inte vad den som bryter mot lagen kommer bestraffas med.

Ska bekämpa pedofili

Enligt premiärminister Viktor Orbán kommer lagen utöka barnskyddet och bidra i bekämpandet av pedofili.

Men kritiken mot regeringen är stor bland både människorättsorganisationer och ungerska oppositionspartier.

"Häxjakten måste sluta nu"

En av kritikerna är den ungerska europaparlamentarikern Anna Donath, som anser lagen vara oförenlig med europeiska demokratiska samhällens grundvärderingar. 

”Det är bara den senaste av många skamfulla attacker mot hbtq-rättigheter från Viktor Orbáns regering. Den stigmatiserande häxjakten måste sluta nu – homofobi och transfobi har inte någon plats i Europa. Vi behöver fler europeiska exempel och mer acceptans i stället för exempel på ryska propagandalagar”, säger hon enligt Svenska Dagbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela