En dödlig värmebölja har dragit in över Nordamerika.
En dödlig värmebölja har dragit in över Nordamerika. - Foto: Ted S. Warren/AP/TT och Colin Mulvany/AP/TT

Klimatforskaren om dödliga extremvärmen i Kanada: "Skrämmande"

Rekordtemperaturer på 49,5 grader har uppmätts i Kanada och värmen har hittills tagit 134 liv. Klimatforskaren Frederik Schenk beskriver utvecklingen som "skrämmande" och förklarar att vi kan vänta oss fler, och mer intensiva, värmeböljor framöver.


Varje dag sedan i lördags har värmerekord efter värmerekord slagits i Nordamerika. 

I Lytton, beläget i den kanadensiska provinsen British Columbia, steg temperaturen till 49,5 grader under tisdagen och enligt The Guardian har minst 134 har dött till följd av den extrema hettan i Kanada.

"Kommer att bli mer frekventa"

Men den rådande värmeböljan är inte någon unik engångsföreteelse – snarare tvärtom. 

Människor försöker svalka sig i Kanadas kanaler. Foto: Jeff McIntosh/AP/TT

– Det vi ser i Kanada just nu liknar den värmebölja vi hade här i Sverige 2018 och vi väntar oss att det här kommer att bli något återkommande, säger Frederik Schenk, forskare vid Bolincentret för klimatforskning och SMHI, till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi är övertygade om att sådana här värmeböljor kommer att bli både mer frekventa och mer intensiva. Det kommer att bli värre.

En negativ spiral: "Skrämmande"

Enligt Schenk är vissa delar av världen betydligt mer vana, och därmed bättre rustade, att klara av plötsliga värmeböljor. 

Men på platser såsom Kanada och Sverige saknas byggnader som är konstruerade för att skydda mot värmen och luftkonditionering hör till ovanligheterna. 

Att anpassa sig efter den rådande utvecklingen, vilken Schenk beskriver som "skrämmande", är emellertid något utav en negativ spiral.

Fläktar och portabla AC-enheter har sålt slut på flera håll i Nordamerika. Foto: Manuel Valdes/AP/TT

– För att anpassa oss inför fler värmeböljor behöver vi alltså mer luftkonditionering, men det är i sin tur problematiskt eftersom elkonsumtionen då stiger, säger han.

Forskaren betonar dessutom att luftkonditionering är kostsamt och att de som saknar ekonomiska medel därmed kommer att bli särskilt lidande.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

1 timme sedan
I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB fortsätter sänka boräntor

1 timme sedan
SBAB fortsätter sänka sina korta boräntor – tremånadersräntan är nu under 5 procent. De korta räntorna har ju börjat sikta in sig på att Riksbanken snart kommer att sänka sin styrränta, säger Lars Lindmark på SBAB.