Två länder bröt mot coronarestriktionerna under OS-invigningen.
Två länder bröt mot coronarestriktionerna under OS-invigningen. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Länderna bröt mot coronarestriktioner under OS-invigningen

Årets OS-invigning blev inte riktigt som tidigare år. Man behövde nämligen anpassa tillställningen utifrån coronapandemin. Ändå bröt flera länder mot restriktionerna.


På fredagen invigdes OS i Tokyo, som egentligen skulle ha anordnats 2020, men sköts fram på grund av coronapandemin. Inför tillställningen hade man infört restriktioner, för att undvika smittspridning. Bland annat hade man ingen publik på plats. 

När de deltagande atleterna från de olika länderna vandrade in i den tomma arenan hade de munskydd och höll avstånd. Men det var inte alla som höll sig till restriktionerna. 

Argentinas lag hoppade in i arenan i grupp, utan att hålla avstånd. 

Kan leda till böter och diskvalificering

När det var Kyrgyzstans tur att vandra in i arenan struntade de tävlande i att bära munskydd. 

Huruvida detta kommer leda till konsekvenser eller inte återstår att se. Men den internationella olympiska kommittén IOK har varit tydliga med att deltagarna kan bestraffas med varning, böter eller diskvalificering om de bryter mot restriktionerna. 

Detta blev tydligt redan tre veckor innan invigningen, när maratonlöparen Félicien Muhitira skickades hem efter att ha lämnat sitt hotell utan tillåtelse. 

– Det beror på att han medvetet brutit mot coronarestriktionerna genom att lämna lägret utan tillstånd, och också genom att bryta mot åtgärder som vidtagits för att förhindra att covid-19 sprids under OS. Han är också avstängd från alla lagaktiviteter tills vidare, sa Rwandas olympiska kommitté om händelsen i ett uttalande enligt DN

Ingen publik tilläts i den massiva arenan. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.