Tisdag 28 Sep
Stockholm

Joe Bidens nya krav: Alla offentligt anställda ska vaccinera sig

Joe Biden kräver att alla offentligt anställda vaccinerar sig mot covid-19.
Joe Biden kräver att alla offentligt anställda vaccinerar sig mot covid-19. Foto: Bildkälla: Johan Nilsson/TT & Susan Walsh/TT.

USA:s president Joe Biden kräver att alla offentligt anställda vaccinerar sig. För den som vägrar väntar konsekvenser i form av restriktioner. Dessutom vill man ge en bonus på 100 dollar till nyvaccinerade amerikaner.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När Joe Biden, 78, tillträdde som USA:s nya president i januari i år var en av hans hjärtefrågor att bekämpa coronapandemin. Biden hade ett mål om att 70 procent av den vuxna amerikanska befolkningen skulle vara vaccinerade mot covid-19 vid den fjärde juli. 

I maj konstaterade man att man skulle missa vaccinmålet med några veckor. Biden-administrationen har därefter försökt att på flera olika sätt uppmana invånarna till att vaccinera sig. 

Bland annat besökte artisten Olivia Rodrigo, 18, Vita huset tidigare i juli för att uppmuntra sina unga fans till att vaccinera sig. 

Tidigare i juli besökte artisten Olivia Rodrigo Vita huset för att uppmuntra unga till att vaccinera sig. Bildkälla: Susan Walsh/TT.

Kräver att offentligt anställda vaccinerar sig

Men nu tar Joe Biden i med hårdhandskarna – genom att belöna de som vaccinerar sig och "straffa" de som inte gör det. 

Presidenten kräver nu att alla offentligt anställda i landet vaccinerar sig. Den nya regeln kräver att om civilanställda inom den offentliga sektorn inte kan visa upp ett bevis på att de vaccinerat sig, så ska de regelbundet testa sig, bära munskydd och hålla avstånd. 

I ett uttalande på torsdagen pratade Biden om deltavariantens spridning och att den går att koppla till "en pandemi av ovaccinerade". 

– Människor som inte behöver dö dör, sa presidenten enligt BBC. 

100 dollar i bonus till nyvaccinerade

Biden uppmanar även delstater och lokala myndigheter att betala 100 dollar i bonus till nyvaccinerade. Som svar på påståendet att detta skulle vara orättvist mot redan vaccinerade amerikaner säger presidenten att "alla gynnas av att fler vaccinerar sig". 

Presidenten understryker också att regeringen kommer återbetala små företag som ger anställda betald ledighet under tiden de vaccinerar sig, rapporterar BBC.

Bildkälla: Susan Walsh/TT.
Kommentera
Kopiera länk
Dela