Tisdag 28 Sep
Stockholm

Ny forskning: Om tio år har världen brist på flickor

Om tio år har världen brist på flickor, enligt en ny studie.
Om tio år har världen brist på flickor, enligt en ny studie. Foto: Pexels & Rahmat Gul/TT.

Det kommer vara brist på flickor och ett överskott av unga män i världen om tio år. Det visar en ny studie som TT rapporterat om.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Om tio år kommer det finnas för få flickor och för många killar, enligt en ny studie, rapporterar TT och AP. Enligt studien kommer ungefär 4,7 miljoner färre flickor än vad man tidigare räknat med födas fram till 2030. Detta till följd av selektiv fosterdiagnostik.

De senaste 40 åren har aborter på grund av kön ökat då det i flera länder anses bättre att få söner än döttrar. Trenden syns främst i sydöstra Europa och i delar av Asien.

”Färre än det väntade antalet kvinnor i en befolkning kan resultera i förhöjda nivåer av asocialt beteende och våld, och kan i slutändan påverka långsiktig stabilitet och social hållbar utveckling”, står det i studien. 

Kan saknas 22 miljoner flickor år 2100

Ett annat senario som beskrivs i studien är att det år 2100 kan finnas 22 miljoner för få flickor, på grund av samma anledningar. 

För att kunna motarbeta att detta blir verklighet kräver författarna till studien bättre registrering av selektiv fosterdiagnostik och fler initiativ gällande utbildning. 

Forskarna skriver även att ett bredare mål är att ta i tu med de könsnormer som resulterar i skadliga metoder. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela