Stockholm

Svensk forskare attackerades av isbjörn: "Vaknade av en smäll"

Svensken attackerades av en isbjörn när han låg och såg under en expedition på Grönland.
Svensken attackerades av en isbjörn när han låg och såg under en expedition på Grönland. Foto: Thommy Tengborg/TT och Pixabay/Pexels

Under en expedition på Grönland vaknade forskaren och naturfilmaren Lars-Öivind Knutsen upp till en ren och skär skräckupplevelse. Genom Knutsens öppna sovrumsfönster hade nämligen en hungrig, och aggressiv, isbjörn tagit sig in.


Läs mer

Den svenska forskaren och naturfilmaren Lars-Öivind Knutsen befann sig på en expedition på östra Grönland för att dokumentera valrossar.

Men det var en helt annan djurart som Knutsen, natten mot tisdagen, skulle få bekanta sig med – efter att han lämnat sitt sovrumsfönster på glänt.

– Vi gick och la oss för en god natts sömn, i det varma vädret hade jag lämnat en liten öppning i fönstret. Vid fyratiden vaknade jag av en smäll, och såg upp mot ett isbjörnshuvud som stirrade ner på mig, berättar han för Deep Sea Reporter. 

Blev biten i handen av isbjörnen

Knutsen beskriver vidare hur han "skrek högt" och försökte värja sig mot den stora björnen.

– Först drog sig björnen tillbaka, men kom sedan in som en projektil med hela sin överkropp och bet mig i handen. Tummen blev svårt sargad. Björnen försökte dra mig med sig, jag skrek och försökte slå på det drygt 300 kg tunga djuret med min fria hand. 

Efter en stunds tumult kom andra expeditionsdeltagare till Knutsens undsättning och kunde jaga iväg isbjörnen med en kvast och ett varningsskott.

Flögs till Island för vård

Efter det inträffade flögs Knutsen till Island för att sjukhusvård. Där konstaterade man att hans hand var svårt skadad, men att han skulle bli helt återställd. 

Trots attacken har Knutsen, enligt Deep Sea Reporter, beslutat sig för att återvända till Grönland och slutföra expeditionen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.