Svensken attackerades av en isbjörn när han låg och såg under en expedition på Grönland.
Svensken attackerades av en isbjörn när han låg och såg under en expedition på Grönland. - Foto: Thommy Tengborg/TT och Pixabay/Pexels

Svensk forskare attackerades av isbjörn: "Vaknade av en smäll"

Under en expedition på Grönland vaknade forskaren och naturfilmaren Lars-Öivind Knutsen upp till en ren och skär skräckupplevelse. Genom Knutsens öppna sovrumsfönster hade nämligen en hungrig, och aggressiv, isbjörn tagit sig in.


Den svenska forskaren och naturfilmaren Lars-Öivind Knutsen befann sig på en expedition på östra Grönland för att dokumentera valrossar.

Men det var en helt annan djurart som Knutsen, natten mot tisdagen, skulle få bekanta sig med – efter att han lämnat sitt sovrumsfönster på glänt.

– Vi gick och la oss för en god natts sömn, i det varma vädret hade jag lämnat en liten öppning i fönstret. Vid fyratiden vaknade jag av en smäll, och såg upp mot ett isbjörnshuvud som stirrade ner på mig, berättar han för Deep Sea Reporter. 

Blev biten i handen av isbjörnen

Knutsen beskriver vidare hur han "skrek högt" och försökte värja sig mot den stora björnen.

– Först drog sig björnen tillbaka, men kom sedan in som en projektil med hela sin överkropp och bet mig i handen. Tummen blev svårt sargad. Björnen försökte dra mig med sig, jag skrek och försökte slå på det drygt 300 kg tunga djuret med min fria hand. 

Efter en stunds tumult kom andra expeditionsdeltagare till Knutsens undsättning och kunde jaga iväg isbjörnen med en kvast och ett varningsskott.

Flögs till Island för vård

Efter det inträffade flögs Knutsen till Island för att sjukhusvård. Där konstaterade man att hans hand var svårt skadad, men att han skulle bli helt återställd. 

Trots attacken har Knutsen, enligt Deep Sea Reporter, beslutat sig för att återvända till Grönland och slutföra expeditionen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.