Förödande skogsbränder i Grekland.
Förödande skogsbränder i Grekland. - Foto: Thodoris Nikolaou/TT & Michael Varaklas/TT.

Skogsbränderna i Grekland: ”En katastrof av bibliska mått”

”En katastrof av bibliska mått”. Så beskriver en grekisk myndighetsperson de enorma skogsbränder som drabbat Grekland och Turkiet den senaste veckan. Nu hjälper Sverige och andra länder till i släckningsarbetet.


Under den senaste veckan har enorma skogsbränder härjat i Grekland och Turkiet. Tusentals människor har tvingats fly från sina hem. Bränderna riskerar att klyva den grekiska ön Evia på mitten och därmed isolera den norra delen av ön. 

En grekisk myndighetsperson kallar förödelsen för "en katastrof av bibliskt mått". 

Runt 1400 personer ska ha evakuerats från ön Evia under natten till lördag men betydligt fler förväntas behöva föras i säkerhet. Tio fartyg ska på lördagen därför ha väntat vid badorten Pefki, vid Evias norra spetts, redo att evakuera invånare och turister från ön vid behov, rapporterar AP.

Bildkälla: Thodoris Nikolaou/TT.
Bildkälla: Petros Karadjias/TT.

Volontärarbetande brandman död

Den senaste veckan har Grekland haft temperaturer på upp mot 45 grader – vilket är de högsta på 30 år. Värmen och torkan har resulterat i bränder som är svåra att släcka och på lördagen avled en volontärarbetande brandman som hjälpt till i släckningsarbetet. Dessutom ska cirka 20 människor vårdas på sjukhus. 

På lördagen besökte Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis brandkårens högkvarter för att uttrycka sin sorg efter brandmannens död. 

Han ska även ha besökt den flygplats där brandmännens flygplan håller till för att tacka piloterna som kommit dit för att hjälpa till, rapporterar AP. 

Bildkälla: Michael Varaklas/TT.

Flera länder hjälper till 

Flera länder har skickat personal, flygplan och helikoptrar till Grekland för att hjälpa till i släckningsarbetet. Däribland Frankrike, Rumänien, Cypern, Kroatien, Spanien, USA och Israel, rapporterar AP

På onsdagen beslutade även svenska MSB att Sverige skulle skicka flygplan för vattenbombning till de drabbade platserna. 

– Vi ser det som en självklarhet att ge stöd till Grekland, genom EU-samarbetet. Det känns extra bra att kunna erbjuda det med tanke på det stöd vi fick från EU under 2018, säger Roger Gustafsson, projektledare på MSB, i ett pressmeddelande. 

Människor har tvingats fly sina hem. Bildkälla: Thodoris Nikolaou/TT.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.