Måndag 18 Okt
Stockholm

Jordskalvet i Haiti – nu över 700 döda

Haiti
Haiti har drabbats av en kraftig jordbävning. Foto: Delot Jean/TT.

Under lördagen drabbades Haiti av en kraftig jordbävning. På söndagseftermiddagen rapporterar AP att över 700 personer har dött.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var under lördagen som ett kraftigt jordskalv inträffade i Haiti i Karibien. Skalvet hade magnituden 7,2 och fick en röd varningsflagga av USA:s geologiska myndighet USGS.

Tidigare på söndagen räknades antalet omkomna till minst 304 personer. Men på söndagskvällen, svensk tid, räknar man med att 724 personer har dött. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP, som hänvisar till den lokala regeringen.

– Jordskalvet har lett till enorm ödeläggelse i Grand'Anse, Nippes och i södra delen av landet, säger landets premiärminister Ariel Henry.

Bildkälla: Delot Jean/TT.

Människor sitter fast under rasmassor

Jordbävningen inträffade ungefär 16 mil från Haitis huvudstad Port-au-Prince och flera människor tvingades lämna sina hem på grund av rädsla för att byggnader skulle rasa. På sociala medier delas bilder och filmer som visar hur byggnader i städerna Jérémie och Les Cayes har rasat samman.

Direkt efter skalvet utfärdades USGS en tsunamivarning och yttrade att det fanns risk för ”tusentals dödsfall” och ”tiotusentals skadade i fattiga områden”.

Vittnen berättar för New York Times att människor sitter fast under rasmassor och att människor springer fram och tillbaka mellan sjukhus. 

Kraftigare än jordbävningen 2010

I januari 2010 drabbades Haiti av en jordbävning som kostade 200 000 människor livet. Jordskalvet som skedde under lördagen ska ha varit ännu kraftigare än den som drabbade landet för elva år sedan, enligt USGS. 

Däremot ska denna jordbävning skett längre ifrån huvudstaden än den 2010, och i ett område som är mindre tätt befolkat. Men det bor fortfarande en hel del människor där, skriver SVT. 

Enligt UD finns det inga uppgifter om att svenskar skulle vara på plats i Haiti eller skadats, rapporterar SVT.

Bildkälla: Duples Plymouth/TT.
Kommentera
Kopiera länk
Dela