Nyheter24 reder ut hur kvinnors rättigheter kan komma att påverkas efter talibanernas maktövertag.
Nyheter24 reder ut hur kvinnors rättigheter kan komma att påverkas efter talibanernas maktövertag. - Foto: Mariam Zuhaib/AP/TT och Rahmat Gul/AP/TT

Experten: Så påverkas kvinnor av ett talibanstyre i Afghanistan

Talibanrörelsen har nu tagit över makten i Afghanistan. Nyheter24 har pratat med Cecilia Hull Wiklund, projektledare för Afghanistanbistånd vid Folke Bernadotteakademin, om hur detta kan komma att påverka afghanska kvinnor och deras rättigheter.


Under söndagen intog talibanerna Afghanistans huvudstad Kabul och nu kontrollerar den islamistiska grupperingen hela landet. Läs mer om det här.

I och med maktövertaget växer oron för de konsekvenser som ett talibanstyre kan komma att ha för kvinnorna i Afghanistan. 

Nyheter24 pratade med Cecilia Hull Wiklund, projektledare för Afghanistanbistånd vid Folke Bernadotteakademin, om kvinnornas situation i landet. 

"Vidriga människorättsövergrepp"

Det är inte första gången talibanrörelsen tagit makten i Afghanistan. Mellan 1996 och 2001 styrde de landet med järnhand.

– Alla rapporter om hur det var att leva under talibanstyret i slutet av 1990-talet visar på vidriga människorättsövergrepp, säger Hull Wiklund och fortsätter:

Foto: Rahmat Gul/AP/TT

– Och det är ganska stora skillnader jämfört med hur styret såg ut då och vad de uttrycker att de vill ha idag, men det finns också en diskrepans i vad talibanerna velat erkänna om det tidigare styret och vad som faktiskt skett. 

Retoriken om kvinnors rättigheter

Vid detta maktövertagande har dock talibanrörelsen haft en annan, mer modern, retorik där de styrande inom rörelsen till exempel hävdat att flickor fortsatt ska få tillgång till utbildning.

Men enligt Hull Wiklund kan man, på lokal nivå, fortsatt se hur grupperingen förtrycker flickor och kvinnor.

– De tar flickor ur skolan, de tillåter inte kvinnor att komma in på sina arbetsplatser och de kräver att man beslöjar sig. Det talar för att de inte förändrats i särskilt stor utsträckning.

Foto: Tamana Sarwary/AP/TT

Samtidigt menar Hull Wiklund att talibanerna hittills varit mycket vaga när det gäller kvinnors rättigheter – och att det kan finnas flera skäl till det.

– Jag kan tänka mig att man vill ha det internationella samfundets stöd på olika sätt och att man därför inte vill uttrycka sig särskilt hårt kring hur man ser på kvinnors rättigheter, säger hon och fortsätter:

– Det kan bero på att man själv inte bestämt hur långt man är villig att gå. Det kan också bero på att man vet precis hur man vill ha det och att det är hårda sharialagar och då vill man inte säga det öppet.

Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Om det faktiskt skulle finnas någon form av sanning i den mer moderna hållning som toppstyret inom talibanrörelsen framfört återstår det ännu om de med framgång lyckas förmedla det till talibaner som styr på lokal nivå, menar Hull Wiklund.

Situationen för kvinnor i Afghanistan

Kvinnors rättigheter i Afghanistan har varit begränsade även när talibanerna inte varit vid makten. 

Detta på grund av en traditionell, lokal kultur som heter pashtunwali och som, enligt Hull Wiklund, innehåller element av de lagar som talibanerna försökt driva igenom tidigare.

– Det är inte sharia i sig, utan mer en afghansk lokal tradition som till exempel säger att kvinnors ära ska beskyddas och att de ska vara i hemmet. 

Foto: Jafar Khan/AP/TT

Kvinnors rättigheter under talibanstyre

Men när talibanerna nu tagit makten lär situationen för landets kvinnor förvärras.

– Den största förändringen kommer vi nog se i de urbana miljöerna. Kanske framförallt då i Kabul där det finns många kvinnor som lever i liberala familjer och samhällsgrupper och har många friheter, förklarar Cecilia Hull Wiklund.

Foto: Sayed Khodaiberdi Sadat/Abaca Press/DDP/Stella Pictures

Med ett talibanstyre blir det sannolikt inte längre upp till enskilda män att bestämma över kvinnors möjligheter, utan istället lär det bestämmas av en högre instans. 

Dessa möjligheter, som alltså kan komma att tas ifrån kvinnor eller bestraffas, gäller inte bara utbildning, utan även möjligheter till arbete, rörelsefrihet och den basala rätten att uttrycka en åsikt i offentliga frågor. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sveriges Radios app ligger nere

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.