Söndag 17 Okt
Stockholm

Talibanerna har tagit över Afghanistan – det här händer nu

kabul
Talibanerna har intagit Afghanistans huvudstad Kabul. Foto: Ryska utrikesdepartementet/AP/TT och Zabi Karimi/AP/TT

Talibanerna har tagit över kontrollen i Afghanistan. Presidenten Ashraf Ghani​ har flytt och kaosartade scener utspelar sig på Kabuls flygplats när civila försöker lämna landet.
Nyheter24 rapporterar löpande om händelserna i Afghanistan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter 20 år av strider började USA att dra tillbaka sina trupper från Afghanistan i maj i år. Inom bara några veckor ökade våldet i landet och talibanerna började återerövra mark.

De senaste veckorna har konflikten trappats upp och på söndagskvällen intog talibanerna Afghanistans huvudstad Kabul och har nu kontroll över hela landet. 

Nyheter24 sammanfattar de senaste händelserna i Afghanistan:

President Ashraf Ghani har flytt

Talibanerna beträdde på söndagen presidentpalatset, och i samband med detta flydde presidenten Ashraf Ghani.

Ghani utropade talibanerna som segrare i ett inlägg på Facebook och avslutade med orden:

– Jag kommer alltid att tjäna mitt land och planera för utveckling. Vi pratar mer om det i framtiden. Länge leve Afghanistan.

Kriget förklaras vara över

Kort efter det förkunnade talibanernas politiska ledare Abdul Ghani Baradar att kriget, som pågått i över 20 år, är över. 

Det enda som kvarstår är att de ska göra maktövertagandet officiellt och utropa ”Det islamiska emiratet Afghanistan", skriver Expressen.

Talibanska krigare på plats i presidentpalatset. Foto: Zabi Karimi/AP/TT.

Kaos på flygplatsen

Amerikansk militär har fått i uppgift att ta över flygplatsen, och ta kontroll över luftrummet, men där råder kaos. 

Scener från Kabuls flygplats visar tusentals människor, både afghanska invånare och utländska medborgare, som vill fly landet. Enligt uppgifter till flera olika medier har varningsskott skjutits, och mellan fem och sju personer ska ha dött. Det är inte säkert hur personerna avlidit. 

Efter tumultet har kommersiella flygningar avbrutits, för att prioritera att få ut diplomatisk personal, vilket gör det ännu svårare för civila att fly landet, skriver BBC.

Utrikesminister Ann Linde. Foto: Jonas Ekströmer/TT

All svensk UD-personal har evakuerats

Under söndagen uppmanade utrikesminister Ann Linde att all svensk personal som befinner sig i ambassaden i Kabul ska blixtevakueras.

På en pressträff meddelade Linde på måndagen att all UD-utsänd personal i Kabul, totalt 19 personer, nu befinner sig på en amerikansk militärbas i Doha. Detta skedde med hjälp av amerikansk helikopter. Nu fortsätter arbetet med att få hem lokalanställda.

Angående de svenska medborgare som befinner sig i Afghanistan säger Linde att de befinner sig i en "svår situation eftersom det inte följt UD:s rekommendationer om att inte resa till landet".

– Vårt fokus just nu ligger på lokalt anställda vid ambassaden, eller de som fram till 2014 arbetat för försvarsmakten och deras familjer, säger hon.

På måndagen uppgav Linde, i SVT:s Aktuellt, att regeringen begärt hjälp från Försvarsmakten för att kunna få hem lokalanställda och deras anhöriga. 

Sverige stoppar bistånd till Afghanistan

På måndagseftermiddagen stod det klart att Sverige stoppar biståndet till Afghanistan.

– Det går inte längre några medel till Afghanistans statsapparat, säger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) till Dagens Nyheter

Vad händer nu i Afghanistan?

Över 60 länder har utfärdat ett gemensamt uttalande som kräver att talibanerna ska låta de som att vill lämna Afghanistan. 

Även en stark oro uttrycks för kvinnorna i landet då talibanerna redan nu vill få fram förändringar angående både klädsel och arbete.

Kommentera
Kopiera länk
Dela