Covid symtom
Det symtomet är vanligast att ha kvar ett år efter covid-19. - Foto: Pexels.

Vanligaste symtomet ett år efter covid-19-infektion

Många av de som behövts vårdas för covid-19 på sjukhus har kvar symtom ett år efter infektionen. Det visar en studie från Wuhan i Kina. Dessutom sticker ett symtom ut som vanligast.


Varannan patient som vårdats på sjukhus på grund av covid-19 har fortfarande symtom ett år senare. Det visar en studie som publicerats i tidskriften The Lancet, som även Dagens Medicin rapporterat om. 

Studien gick till så att forskare följde upp hur det hade gått för kinesiska patienter som vårdats på sjukhuset Jin Yin-tan Hospital i Wuhan i Kina. Uppföljningarna gjordes sex respektive tolv månader efter utskrivning från sjukhuset och medelåldern hos patienterna var 59 år. 

Av de 1 300 kvinnor och män man följde upp hade 68 procent av patienterna minst ett symtom kvar av covid-19 efter sex månader. Den siffran hade minskat till 49 procent efter tolv månader. 

Vanligaste symtomet efter ett år

Efter både sex och tolv månader var det ett symtom som stack ut, som de flesta hade kvar – muskelsvaghet och trötthet. 

88 procent av de tidigare patienterna kunde återvända till sitt arbete ett år efter att de blivit inlagda på sjukhus. 

Forskarna skriver dock att en svaghet med studien är att alla patienter kom från samma sjukhus, vilket betyder att resultaten inte behöver stämma överens med patienter i andra delar av världen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!