Espen Andersen Bråthen, 37, är den som misstänks ligga bakom pilbågsattacken i Kongsberg.
Espen Andersen Bråthen, 37, är den som misstänks ligga bakom pilbågsattacken i Kongsberg. - Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT och Skärmavbild från video/NTB/TT

Barndomsvännen om Andersen Bråthen: "En tickande bomb"

Espen Andersen Bråthen, 37, är den som misstänks ligga bakom den dödliga pilbågsattacken i norska Kongsberg. Nu berättar en barndomsvän om mannen, som beskrivs som "en tickande bomb".


Det var under onsdagskvällen som fem människor dödades, och ytterligare två personer skadades, i en attack i norska Kongsberg. Efter en dryg halvtimme kunde polisen gripa en misstänkt gärningsman, beväpnad med pil och båge.

På torsdagen stod det klart att det är den 37-årige dansken Espen Andersen Bråthen som misstänks ligga bakom det dödliga dådet. Läs mer om det här.

Video med hotfullt budskap

År 2017 ska Espen Andersen Bråthen ha publicerat en video på Youtube där han deklarerat att han är muslim och har en varning, 

"Jag är en budbärare. Jag kommer med en varning. Är det verkligen det här som ni vill. Och till alla som vill göra upp med sig själva så är tiden inne. Bär vittne till att jag är muslim", säger 37-åringen i videon, enligt VG.

Barndomsvän varnade polis efter videon

Nu uppger en barndomsvän till Espen Andersen Bråthen att han reagerade så pass starkt på videon att han larmade polisen. 

I ett mejl till polisen uppgav han att han var orolig för mannen, och att han kunde komma att göra "något helt fruktansvärt".

– Han har varit som en tickande bomb, säger barndomsvännen till VG

Attacken i Kongsberg – det här vet vi 

Klockan 18.12 den 13 oktober fick norska polisen in ett larm om att en man sköt med pilbåge i en mataffär i centrala Kongsberg. 34 minuter senare grips han av polis. 

Fyra kvinnor och en man, alla mellan 50 och 70 år, dödades vid attacken, och två personer skadades. Deras tillstånd är inte livshotande. 

Den misstänkte gärningsmannen är den 37-årige Espen Andersen Bråthen. En dansk medborgare som bott i Kongsberg i större delen av sitt liv. 

Espen Andersen Bråthen har erkänt attacken, men motivet är fortfarande okänt. 

Norges säkerhetstjänst utreder händelsen som en terrorhandling.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.