Lördag 27 Nov
Stockholm

De mördades av pilbågsmannen i Kongsberg

Kongsberg offer
Fem personer mördades i attacken i Kongsberg. Foto: Privat/TT.

Andréa, Hanne, Liv, Gunnar och Gun. Det är namnen på personerna som mördades under den attack som 37-årige Espen Andersen Bråthen misstänks för.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under lördagen höll den norska polisen en pressträff angående onsdagens dåd i Kongsberg. Man offentliggjorde då namnen på de fem personer som dödades i attacken, som Espen Andersen Bråthen, 37, misstänks för och har erkänt. 

Andréa Meyer, 52, Hanne Merethe Englund, 56, Liv Berit Borge, 75, Gunnar Erling Sauve, 75, och Gun Marith Madsen, 78, är de fem personer som dog i attacken.

Bildkälla: Privat/TT.

"En eldsjäl som kände alla"

Hanne Merethe Englund, 56, beskrivs som konstnärlig, färgstark och en eldsjäl. 

En granne berättar för VG att hon brukade ha årliga sommarfester för de som bodde i grannskapet på Hyttegatan. Hon kände alla i området. 

– Det blev grill och fest. Hon var utåtriktad och fick lätt kontakt med människor.

Hanne Merethe Englund. Foto: Privat/TT.

"Det är helt obegripligt, här låser vi inte våra dörrar"

Även Gun Marith Madsen, 78, var en konstnär som bodde på Hyttegatan. Hon beskrivs som en estetisk kvinna som även hon kände människorna i grannskapet väl, enligt VG.

– Det är helt obegripligt, det som har hänt. Här låser vi inte våra dörrar, säger en av Guns grannar och vänner till tidningen. De har bestämt sig för att göra det som de tror att Gun hade velat. 

– Många här är rädda nu. Men vi måste visa att vi tar tillbaka våra liv.

Gun Marith Madsen. Foto: Privat/TT.

Par som träffades i vuxen ålder

Liv Berit Borge, 75, och Gunnar Erling Sauve, 75, blev ett par i vuxen ålder. Enligt grannarna satt de ofta på verandan eller utanför huset och pratade med människor som gick förbi, särskilt på sommaren.

En vän till Liv berättar för VG att paret älskade att resa. 

– Det är lite konstigt att tänka på alla platser de har varit, där allt har gått bra, och sedan dödas de hemma, säger hon. 

Liv Berit Borge och Gunnar Erling Sauve. Foto: Privat/TT.

En stad i sorg

Andréa Meyer, 52, bodde också på Hyttegatan i Kongsberg. En granne berättar för VG att hon var väldigt trevlig, välkomnande och en bra lyssnare. 

Grannen tycker att det känns svårt att namnen har offentliggjorts, men delvis också bra eftersom "sorgeprocessen kan starta ordentligt nu". 

Grannarna i området i Kongsberg är starkt påverkade av vad som har hänt och har samlats för att hedra offren under veckan. 

Andréa Meyer. Privat/TT.
Kommentera
Kopiera länk
Dela