Lördag 27 Nov
Stockholm

Unga kvinnorna lurades till giftmordet på Kim Jong-Uns bror

Kim Jong-Nam dödades av Siti Aisyah och Doan Thi Huong
Kim Jong-Nam dödades av Siti Aisyah och Doan Thi Huong. Foto: Shizuo Kambayash/Daniel Chan/AP/TT

De unga kvinnorna trodde de var med i en japansk tv-show. I själva verket var de rekryterade av nordkoreanska agenter för att begå ett giftmord.
Så här gick det till när Kim Jung-Uns bror Kim Jong-Nam mördades på en flygplats i Kuala Lumpur.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nordkoreas förre ledare Kim Jong-Ils äldste son Kim Jong-Nam sågs av många som den naturliga efterträdaren till att ta över i diktaturen. Men 2001 var Jong-Nam inblandad i en skandal då han på väg till Disneyland greps med ett falskt pass Naritaflygplatsen i Tokyo. 

I och med det brände han sina chanser att ta över makten och när Kim Jong-Il dog 2011, blev istället den yngre halvbrodern Kim Jong-Un Nordkoreas nya diktator.

Efter skandalen levde Kim Jong-Nam i exil utomlands, och sedan han uttryckt sig negativt om sin halvbror och Nordkoreas regim levde han under ett ständigt dödshot. 

Han anklagades även för att vara CIA-informatör av sitt forna hemland, och till slut fick 45-åringens liv ett tragiskt slut. 

Kim Jong-Nam blev 45 år. Foto: TT/AP/Shizuo Kambayashi

Attackerades på flygplats

Den 13 februari 2017 angreps Kim Jong-Nam av två kvinnor på flygplatsen i Kuala Lumpur i Malaysia. På övervakningskameror kan man se hur Siti Aisyah, 25 och Doan Thi Huong, 28, trycker varsin trasa i ansiktet på 45-åringen. 

De sprang sedan till varsitt badrum för att tvätta händerna, vilket förmodligen räddade deras liv. På trasorna fanns nämligen det dödliga nervgiftet VX, och Jong-Nam avled av sina skador i ambulansen på väg till sjukhus.

Men vad fick de två indonesiska kvinnorna att begå mordet? Enligt dem själva hade de ingen aning om vad de verkligen gjorde. 

Siti Aisyah och Doan Thi Huong. Foto: Daniel Chan/AP/TT

Ville ta sig ur prostitution

De två kvinnorna hade inte träffats innan attentatsdagen, men berättar båda samma historia. Siti Aisyah och Doan Thi Huong trodde att de var med i ett tv-program likt "Dolda kameran", och att det de smetade i Kim Jong-Nams ansikte var hudlotion. 

I en intervju med en söndagsbilaga från Daily Mail har Siti Aisyah berättat hur hon gick från en anonym 25-årig kvinna i Kuala Lumpur till en av 2000-talets djärvaste mördare.

Aisyah arbetade som massör och prostituerad, när hon en kväll träffade en taxichaufför som sa att hon skulle passa perfekt in i en ny dokusåpa. 25-åringen nappade på erbjudandet om att bli kändis och dagen efter träffade hon en man i ett köpcentrum. 

Siti Aisyah. Foto: Tatan Syuflana/AP/TT

Japansk tv-show

Mannen utgav sig för att vara producent för en japansk tv-show, men i själva verket var han en nordkoreansk agent. Han erbjöd kändisskap och pengar en fattig 25-åring i Kulala Lumpur bara kunde drömma om. 

Siti Aisyah sattes genast i träning och utförde flera "prank" på olika platser i Kambodja och Indonesien. Till slut var det dags för det sista eldprovet, en attack som i själva verket var en väl uttänkt plan för att döda Kim Jong-Nam.

– Jag hade ingen aning om vad jag hade gjort. De sa att jag skulle bli en stjärna. Jag känner mig så dum som gick på det. Jag mår dåligt över vad som hände Kim Jong-Nam och jag önskar att jag aldrig hade dragits in i det här, säger hon och fortsätter:

– Hur kan jag ha dragits in i ett så stort mordfall med så viktiga personer? Jag är bara en flicka från en liten by. Jag trodde att allt var på skoj. Det trodde jag hela tiden.

Kim Jong-Nam pratar med säkerhetspersonal på Kuala Lumpurs flygplats efter attacken. Foto: AP/TT

Släpptes 2019

Efter attentatet fängslades de båda kvinnorna, men släpptes 2019 och misstankarna mot de båda avskrevs.

– Hon är tillitsfull och redo att ge sin version av vad som hände. Den är helt olika åklagarens. Hon var med om att filma ett upptåg och hade ingen avsikt att döda eller skada någon, sa Siti Aisyahs advokat Salim Bashir då.

Vem bär då ansvar för mordet? USA har formellt slagit fast att Kim Jong-Nam mördades med nervgiftet VX på order av den nordkoreanska regimen. 

Källor: Yle, Daily Mail, SVT, SvD och P3 dokumentär: "Mordet på Kim Jung-Uns halvbror"

Kommentera
Kopiera länk
Dela